Wie is Marino Pusic?

Wie is Marino Pusic, de oud-assistent en mogelijke opvolger van Slot in Rotterdam?

17 mei om 08:55
Laatste update: 17 mei om 08:55

Marino Pusic is nog altijd in beeld om Arne Slot op te volgen bij Feyenoord. Momenteel is hij werkzaam in Oekraïne bij FC Shakhtar Donetsk, maar Pusic was eerder assistent van de vertrekkende trainer. Wie is Pusic? VoetbalNieuws.nl schetst een beeld.

Loopbaan als speler

Marino Pusic, geboren op 18 augustus 1971 in Mostar, Bosnië en Herzegovina, is een figuur die door vele fasen van het voetbal is gegaan, van speler tot gerespecteerde coach. Pusic's voetbalreis begon op achttienjarige leeftijd bij De Graafschap en waarna hij speelde voor clubs als Go Ahead Eagles, VV Rheden en SV Babberich. Hoewel zijn spelerscarrière misschien niet van internationale faam was, legde deze periode wel de basis voor zijn diepgaande begrip van het spel. 

Nieuwe uitdagingen als trainer

Na zijn actieve spelersloopbaan begon Pusic aan een nieuwe uitdaging in de voetbalwereld: het hoofdtrainerschap. Na avonturen in de zaal, startte hij op het veld bij de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie, waarna hij assistent-trainer werd bij NAC Breda en later bij FC Twente. Zijn tijd bij FC Twente werd gekenmerkt door een achtbaan van posities; na het vertrek van René Hake in 2017 nam hij tijdelijk de hoofdtrainersrol op zich. Hij trad kort terug als assistent onder Gertjan Verbeek, maar keerde terug als interim-hoofdtrainer na het ontslag van Verbeek in 2018. Dat jaar won Pusic de prijs voor Beste Trainer in de Keuken Kampioen Divisie en leidde FC Twente naar promotie naar de Eredivisie.

In 2019 verhuisde Pusic naar AZ, waar hij de rechterhand werd van hoofdcoach Arne Slot. Echter, na bekendmaking van zijn toekomstige samenwerking met Slot bij Feyenoord, werd hij door AZ op non-actief gesteld. Desondanks bleef zijn carrière in opwaartse lijn; hij volgde Slot naar Feyenoord en samen bereikten ze het ultieme succes met het winnen van het Eredivisie kampioenschap in het seizoen 2022/23.

Op 24 oktober 2023 werd hij officieel voorgesteld als de nieuwe hoofdtrainer van het Oekraïense voetbalteam FK Sjakhtar Donetsk. Tijdens een persconferentie, die plaatsvond in het stadion van de club, zette hij zijn handtekening onder een contract dat hem tot het einde van het seizoen 2025/26 aan de club zal binden. Dit seizoen speelde hij met Shakhtar in de Champions League en versloeg daarin zelfs FC Barcelona. Pusic behaalde de derde plek voor het Royal Antwerp van Mark van Bommel en zakte zo naar de Europa League. In de tussenronde kwam er echter een einde aan dat avontuur, want in een tweeluik was Olympique Marseille te sterk.

Pusic mogelijk als hoofdtrainer terug naar Feyenoord

Marino Pusic wordt mogelijk de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord als opvolger van Arne Slot. Dit nieuws komt naar voren in een artikel van De Telegraaf. Nadat Slot naar alle verwachting de overstap gaat maken naar Liverpool is de Rotterdamse club druk bezig met het vinden van een opvolger. Pusic, die jarenlang als de rechterhand van Slot fungeerde, staat hoog op het lijstje als mogelijke opvolger bij Feyenoord. De 52-jarige trainer blijkt een populair figuur binnen de spelersgroep van Feyenoord. Zijn sociale benadering en vermogen om plezier in het spel te brengen worden hoog gewaardeerd. 'Iedere speler had een goed gevoel bij Pusic', meldt De Telegraaf.