Exclusive

Wie is Marino Pusic, de assistent-coach van Feyenoord die op weg is naar Shakthar?

Wie is Marino Pusic, de assistent-coach van Feyenoord die op weg is naar Shakthar?

25-05-2023 10:06 Laatste update: 23-10-2023 17:42

Marino Pusic lijkt te gaan vertrekken bij Feyenoord. De assistent-trainer van Feyenoord wordt naar alle waarschijnlijkheid hoofdcoach van Shakhtar Donetsk. Samen met Sipke Hulshoff en John de Wolf was hij de afgelopen jaren de rechterhand van Arne Slot. Wie zijn deze heren eigenlijk? VoetbalNieuws schetst een portret.

Marino Pusic (assistent sinds 2021)

Marino Pusic werd op 18 augustus 1971 geboren in Mostar, een stad in Bosnië en Herzegovina. Op achttienjarige leeftijd ging hij voetballen bij De Graafschap en kwam de Bosnisch-Kroatische voetballer vervolgens nog uit voor Go Ahead Eagles, VV Rheden en SV Babberich. Na zijn loopbaan als speler ging Pusic aan de slag als trainer bij de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie en was hij vervolgens assistent bij NAC Breda en FC Twente.

Na het vertrek van René Hake ging Pusic als interim-hoofdtrainer aan de slag bij FC Twente in 2017. Na het aantrekken van Gertjan Verbeek trad Pusic weer terug in zijn eerdere rol als assistent. Verbeek werd in 2018 ontslagen en Pusic werd weer interim-hoofdtrainer. De oud-speler won dat jaar de prijs voor Beste Trainer in de Keuken Kampioen Divisie. 

Na zijn periode bij FC Twente ging Pusic naar AZ in 2019 en werd de oud-speler assistent van Arne Slot. Toen bekend werd dat Pusic Slot zou volgen naar Feyenoord, werd de assistent op non-actief gesteld door de Alkmaarders. Vier jaar later is Pusic nog altijd de rechterhand van Slot bij Feyenoord. Zij werden in het seizoen 2022/23 gezamenlijk kampioen van Nederland. Amper een halfjaar later staat Pusic weer voor een taak als hoofdcoach, bij Shakhtar Donetsk.

Sipke Hulshoff (assistent sinds 2022)

Sipke Hulshoff werd op 12 januari 1975 geboren in Leeuwarden en kende geen carrière als profvoetballer. Hulshoff behaalde in 1998 zijn UEFA-licenties en mocht een jaar later direct voor de groep staan als jeugdtrainer bij SC Cambuur. In de jaren die daarop volgde, was Hulshoff onder meer trainer van amateurvereniging ONT in de derde klasse. In 2011 vertrok Hulshoff naar Ghana om anderhalf jaar lang hoofdtrainer van Red Bull Ghana te worden.

Hulshoff volgde in 2014 de cursus Coach Betaald Voetbal en slaagde een jaar later. De trainer ging aan de slag bij het Qatarese Al-Arabi en volgde niemand minder dan Roberto Carlos op. Anderhalve maand later kwam de volgende oud-topvoetballer, Gianfranco Zola, om de rol van Hulshoff over te nemen.

De trainer keerde in 2015 terug bij Cambuur om daar assistent-trainer en interim-trainer te worden en dat deed hij tot 2018. Na twee jaar bij FC Volendam arriveerde Hulshoff bij Feyenoord O21 als hoofdtrainer. Hulshoff maakte indruk in Rotterdam en werd in 2022 assistent-trainer van Slot bij de hoofdmacht. Hulshoff is sinds 1 januari 2023 ook assistent-trainer van bondscoach Ronald Koeman bij Oranje en wordt tijdelijk gedetacheerd door Feyenoord wanneer dat nodig is. 

John de Wolf (assistent sinds 2019)

De 60-jarige geboren Schiedammer John de Wolf maakt het langst deel uit van de staf van Feyenoord. Hij maakte tussen 1989 en 1994 als speler al furore in Rotterdam, maar werd op 30 oktober 2019 aangedragen als assistent van Dick Advocaat. De Kleine Generaal volgde destijds Jaap Stam op, die zelf ontslag nam.

De Wolf stond in Nederland bekend als spijkerharde verdediger van naast Feyenoord ook FC Groningen, Wolverhampton, Sparta Rotterdam en het Nederlands elftal. In 2000 begon hij zijn trainersloopbaan bij Halsteren. Via SVV, Haaglandia, Türkiyemspor, WKE en VV Sliedrecht kwam hij in 2013 terug in het profvoetbal als assistent van Sparta. Voordat De Wolf assistent van Feyenoord werd, stond hij aan het roer bij SV Spakenburg.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!