Nieuws

PSV, Ajax en AZ strijden in de Eredivisie-top: welke scenario's zijn denkbaar?

PSV, Ajax en AZ strijden in de Eredivisie-top: welke scenario's zijn denkbaar?

25-05-2023 19:30 Laatste update: 19:30
4

Aankomend wekend staat de laatste Eredivisie-speelronde van het seizoen 2022/23 op het programma. Bovenin is het nog zeer spannend, aangezien PSV, Ajax en AZ zondag gaan uitmaken welke clubs waar in de top gaan eindigen. Welke scenario's zijn er eigenlijk denkbaar? VoetbalNieuws legt het je uit.

Uitgangspositie

PSV gaat speelronde 34 met 72 punten in, terwijl Ajax er 69 heeft. De Eindhovenaren hebben dus een voorsprong ingebouwd van drie punten. Waar de Amsterdammers in punten achterblijven, hebben ze qua doelsaldo een voorsprong. Ajax heeft een doelsaldo van +50, terwijl PSV het met +48 moet doen. PSV gaat op bezoek bij AZ en Ajax reist af naar FC Twente. AZ strijdt nog om plek drie en hebben 67 punten.

PSV en Ajax strijden om de tweede plek: welke scenario's zijn zondag denkbaar?
Ajax en PSV speelden dit seizoen al vier keer tegen elkaar, vier keer won PSV

De scenario's

Scenario 1: PSV wint of speelt gelijk
Mocht PSV winnen of gelijkspelen in Alkmaar, dan maakt het resultaat van Ajax in Enschede niet uit. De Eindhovenaren hebben namelijk aan één punt genoeg om de tweede plaats – en daarmee voorronde Champions League – veilig te stellen. Dat betekent ook meteen dat AZ als vierde eindigt.

Scenario 2: PSV verliest en Ajax wint
Mocht PSV verliezen van AZ en Ajax een overwinning boeken bij Twente, dan zijn de Amsterdammers alsnog verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie en is het rouwen geblazen voor de Eindhovenaren, die seizoen dan alsnog in het water zien vallen. AZ blijft dan alsnog op de vierde plaats, aangezien Ajax de nodige punten heeft gepakt.

Scenario 3: PSV verliest en Ajax verspeelt punten
Er is ook nog een scenario mogelijk waarbij Ajax vierde wordt. Dat gebeurt wanneer AZ van PSV wint en de Amsterdammers verliezen van Twente. Mocht Ajax gelijk spelen in Enschede, dan blijven ze derde. Het doelsaldo is namelijk een stuk voordeliger dan dat van AZ, dat bij een overwinning op PSV gelijk in punten zou komen met Ajax.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!