Wie is Dennis te Kloese, de begeerde algemeen directeur van Feyenoord?

Dennis te Kloese, Feyenoord, algemeen directeur Feyenoord
21 mei 2023 om 08:49
Laatste update: 21 mei 2023 om 17:24

Dennis te Kloese streek anderhalf jaar geleden neer bij Feyenoord en beleeft nu succes op succes bij de Rotterdammers. Het wekte de interesse van Tottenham Hotspur, maar wie is nu eigenlijk de technisch directeur van Feyenoord. Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

Te Kloese speelde in de jeugd van Ajax en FC Utrecht, maar een doorbraak kwam er nooit van. Tijdens zijn jaren bij de amateurs van SV Huizen en HSV De Zuidvogels studeerde Te Kloese rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn profcarrière begon hij als scout bij Ajax waar hij werkte onder Hans Westerhof.

Mexico
Toen Westerhof als hoofdtrainer startte bij Chivas Guadalajara, ging Te Kloese mee als hoofdscout naar Mexico. De Nederlander staat aan de start van een veelbelovende carrière in Amerika. Na twee jaar als hoofdscout stapt Te Kloese over naar Chivas USA om in de VS aan de slag te gaan als sportief directeur. Na enkele jaren in de Verenigde Staten keerde Te Kloese terug naar Mexico om als hoofd jeugdopleidingen aan de slag te gaan bij Tigres UANL. Zijn succes bleef niet onopgemerkt in het land. De Mexicaanse bond besloot Te Kloese aan te stellen als directeur jeugdvoetbal, maar na een jaar keerde hij terug naar de club waar zijn buitenlandse avontuur begon. Bij Chivas ging de Nederlander aan de slag als sportief directeur.  "Ik heb mijn leven en mijn gezin daar opgebouwd. Ik heb heel hard gewerkt om er carrière te kunnen maken en heb het er nu heel erg naar mijn zin", gaf Te Kloese aan over zijn tijd in Mexico tegenover de NOS.

Sportief succes beleefde Te Kloese vanaf 2014 toen hij als sportief directeur aan de slag ging bij de Mexicaanse bond. In plaats van een algemeen en een technisch directeur was er bij de Mexicanen één bestuurder die beide taken op zich nam en dat was te Kloese die van dicht bij het WK van 2014 en 2018 mee maakte. Vooraf aan zijn eerste WK sprak Te Kloese over een grote verandering in het Mexicaanse voetbal. "Een paar jaar geleden waren Mexicaanse jeugdelftallen nergens bij. Nu moeten we aanbiedingen afslaan omdat we zo goed presteren", vertelde de sportief directeur tegenover The Guardian. Bij het befaamde penalty-moment van Arjen Robben zal de directeur één van de weinige Nederlanders zijn geweest die niet stond te juichen.

Op het WK van 2018 maakte Te Kloese een historisch moment van dichtbij mee. Mexico wist te winnen van toenmalig regerend wereldkampioen Duitsland en dat ging de directeur niet in de koude kleren zitten. "Een fantastisch moment voor ons, voor het hele land eigenlijk, om je zo op de kaart te zetten. De reacties na die wedstrijd waren ongelooflijk en emotioneel", sprak hij destijds tegen de NOS. Mexico verloor uiteindelijk in de achtste finale van Brazilië.

La Galaxy
Te Kloese bleef niet onopgemerkt in de rest van de wereld. LA Galaxy besloot de Nederlander te polsen voor een baan als algemeen directeur en dat accepteerde hij. De Nederlander wilde voor zijn besluit echter eerst lunchen met sterspeler Zlatan Ibrahimovic. "Nadat ik was benaderd door de club, wilde ik weten wat ik zou kunnen verwachten. De impact van Zlatan op de club was dermate groot in zijn eerste seizoen, dat ik een paar dingen van hem wilde weten", vertelde Te Kloese aan Voetbal International. Zilverwerk werd er niet behaald, maar aan de andere kant van de oceaan staat de directeur te boek als een zeer bekwaam en kundig bestuurder.

Feyenoord
Feyenoord had genoeg gezien en liet hun oog vallen op de sportief directeur. Ondanks dat Te kloese aangaf zijn baan bij LA Galaxy als een droombaan te aanschouwen besloot hij toch richting Rotterdam te vertrekken. "Ik ben trots en vereerd straks in De Kuip aan de slag te mogen gaan. Ik zie het als een fantastische mogelijkheid en tegelijkertijd als een unieke uitdaging en avontuur voor mij en mijn familie", liet de directeur weten bij zijn aanstelling. In Rotterdam verliep zijn periode tot nu toe zeer succesvol. Zo werd de finale van de Conference League behaald en werd hij dit seizoen kampioen van Nederland. Reden genoeg voor de Mexicaanse bond om Te Kloese te polsen voor een terugkeer en voor Tottenham om hem een aanbieding te doen om als technisch directeur bij de Londense club aan de slag te gaan. Zelf prefereert Te Kloese momenteel zijn baan in Rotterdam.