Jordi Cruijff, FC Barcelona,

Wie is Jordi Cruijff, de ervaren bestuurder die in Spanje aan Ajax wordt gelinkt?

3 april om 15:15
Laatste update: 3 april om 15:18

Het Spaanse Diario SPORT meldt woensdag dat Jordi Cruijff in beeld is als technisch directeur bij Ajax. De Nederlander, die onder meer een verleden heeft bij FC Barcelona in deze functie, zou samen met Xavi als tandem kunnen fungeren in de Johan Cruijff Arena. Wie is Cruijff eigenlijk? VoetbalNieuws.nl schetst zijn profiel en loopbaan.

Jeugd en debuut
Jordi Cruijff, zoon van legendarisch voetballer en icoon Johan Cruijff, begon zijn carrière in de jeugd van Ajax. Toen vader Johan hoofdtrainer werd van FC Barcelona stroomde Jordi op veertienjarige leeftijd in bij de jeugdopleiding van de Catalanen. Zijn debuut in het betaald voetbal volgde bij FC Barcelona B, maar in het seizoen 1994-95 trad Cruijff in de voetsporen van zijn vader door zijn debuut te maken in de grootmacht van de Catalanen, tevens met zijn vader Johan als hoofdtrainer. In totaal kwam Cruijff tot 41 optredens in het eerste van Barcelona, maar toen zijn vader werd ontslagen in 1996 vertrok Cruijff uit Barcelona.

Overstap naar het buitenland
Het gigantische talent van zijn vader had Cruijff niet, al was de druk op hem aanzienlijk hoog. "Vanwege de achternaam die ik heb, ben ik niet iemand die het zich kan veroorloven fouten te maken", sprak hij ooit tegenover de NOS. Na zijn tijd in Barcelona vertrok de aanvallende middenvelder naar Manchester United. Blessures zorgden er voor dat Cruijjf nooit volledig uit de voeten kwam op Old Trafford. De middenvelder werd voornamelijk gezien als roulatiespeler, maar won wel driemaal de landstitel en de Champions league in 1999. Na zijn 34 optreden voor United stonden de grote clubs niet meer voor hem in de rij. Deportivo Alavés werd de volgende club voor Cruijff die daardoor terugkeerde naar Spanje.

Eén seizoen ging het erg goed met Cruijff. De Nederlander haalde met Alavés de finale van de UEFA Cup, maar verloor na strafschoppen van Liverpool. Voor de Spaanse club ging het de jaren daarna snel bergafwaarts en na de degradatie van de club vertrok Cruijff naar Espanyol. Na één seizoen teruggekeerd te zijn in Barcelona besloot de club zijn contract niet te verlengen. Twee jaar lang zat Cruijff zonder club toen hij plotseling tekende bij Metaloerh Donetsk. Dit kwam omdat hij hoofdtrainer Àngel Alonso goed kende. Een succes werd het niet en na een korte periode bij Valletta FC was het gedaan met de loopbaan van Cruijff als voetballer.

Maccabi Tel Aviv
Na zijn carrière ging Cruijff aan de slag bij AEK Larnaca als technisch directeur.  Slechts één seizoen later gaat Cruijff aan de slag bij Maccabi Tel Aviv. In Israël beleeft Cruijff een succesvolle periode. Ondanks meerdere trainerswisselingen wordt de club tussen 2013 en 2015 driemaal kampioen. Nadat het succes daarna uit bleef besloot Cruijff zichzelf aan te stellen als hoofdtrainer. "Ik ken als technisch directeur de spelers goed. Daarom weet ik wat hun beste eigenschappen zijn en waar ze het best presteren", sprak hij in de media. Later stelde hij Peter Bosz nog aan als hoofdtrainer van Maccabi.

Als Cruijff besluit om te vertrekken uit Israël gaat het hard met zijn carrière. Als trainer gaat hij aan de slag bij CQ Dangdai Lifan In China. Zonder succes besluit Cruijff na anderhalf jaar weer te vertrekken. "Het is nu tijd voor nieuwe uitdagingen, maar Chongqing Dangdai Lifan blijft voor altijd onderdeel van mijn voetbalfamilie", meldde Cruijff destijds op Instagram. Wat volgde was wellicht de meest opmerkelijke stap van Cruijff. Hij ging aan de slag als bondscoach van Ecuador, maar al voor de eerste wedstrijd voor het land gaan beide uit elkaar aangezien 'ze niet op één lijn' zaten viel te lezen in de media. Cruijff ging daarna aan de slag als trainer van Shenzhen FC, maar toen Barcelona belde voor een terugkeer pakte hij snel zijn spullen. "Ik heb een gelukkige tijd gehad bij Shenzhen, maar ik kreeg dat ene telefoontje dat mij deze club zou doen verlaten", sprak Cruijff destijds.

Terugkeer in Barcelona
Cruijff ging in Barcelona aan de slag als technisch adviseur van de Catalanen, maar werd al snel benoemd tot sportief directeur. Trainer Xavi Hernández was verheugd door de aanstelling. "Hij is zeer capabel, heel intelligent, weet veel van voetbal en hij is heel loyaal. Niet alleen naar mij, maar naar de hele staf. Dus ik ben heel blij met deze beslissing", sprak de trainer op de persconferentie na de aanstelling. De Catalanen verkeerden in een lastige financiële situatie, maar mede door Cruijff werden de zaken redelijk op orde gezet. Afgelopen week werd Barcelona na enkele jaren weer kampioen van Spanje. Cruijff vertrok uiteindelijk na twee jaar bij Barcelona en vertelde in 2023 in gesprek met The Athletic dat hij het liefst als trainer aan de slag wil gaan. Of Ajax nu toch beet kan krijgen, is de vraag.