Exclusive

Wie is Timo Zaal, de Heerenveen-verdediger die naar Feyenoord vertrekt?

Wie is Timo Zaal, de Heerenveen-verdediger die naar Feyenoord vertrekt?

17-06-2023 10:22 Laatste update: 10:47

Feyenoord gaat zich versterken met de komst van Timo Zaal, een 19-jarige mandekker van SC Heerenveen. Wie is deze jonge speler die in eerste instantie het beloftenelftal een impuls moet geven? VoetbalNieuws schetst een portret.

Timo Zaal werd op 9 februari 2004 geboren in Leeuwarden en begon met voetballen in de jeugd van LAC Frisia 1883. Hij werd al gauw ontdekt door de scouts van SC Cambuur, waar hij tot 2015 speelde. Aldaar maakte hij de overstap naar het zuidelijker gelegen SC Heerenveen.

Echter, in gesprek met Omrop Fryslân noemde hij zichzelf ooit een echte Leeuwarder. Zijn hele familie woont er en hij is opgegroeid met het Cambuurbloed. Zaal is namelijk een neefje van Pieter en Arnold Helder, die een aantal decennia geleden in het eerste elftal van de club speelden.

Debuut in de Derby van het Noorden

Zaal maakte op 10 april 2022 zijn officiële profdebuut, toen hij thuis in de met 3-1 gewonnen Derby van het Noorden tegen FC Groningen als verdedigende middenvelder mocht invallen. Hij kwam in de blessuretijd binnen de lijnen voor Thom Haye. Interim-coach Ole Tobiasen stond toen aan het roer.


Timo Zaal in actie voor sc Heerenveen.

"Ik zelf vind het fijner om op het middenveld te spelen", aldus Zaal. "Daar komen mijn kwaliteiten wat meer naar voren." Hij speelde tot nu toe voor Oranje Onder-15, -16 en -18. Bij laatstgenoemde elftal speelt hij ook regelmatig 'op 6', al geeft hij toe ook centraal achterin en op rechtsback te kunnen spelen.

Aflopend contract bij Heerenveen

Feyenoord zou snel zaken kunnen doen met de Heerenveen-speler, omdat hij een aflopend contract heeft. Ingewijden melden tegen 1908.nl dat hij 'méér dan goed genoeg is voor het Onder-21 elftal van Feyenoord en ook zeker klaar is voor een eventuele uitleenbeurt aan alliantie-club FC Dordrecht.'