Exclusive

Van Nistelrooij stapt op na rollercoaster-seizoen: zo zag zijn PSV-contract eruit

Van Nistelrooij stapt op na rollercoaster-seizoen: zo zag zijn PSV-contract eruit

24-05-2023 13:38 Laatste update: 13:56

Ruud van Nistelrooij stapt na één jaar als hoofdtrainer van PSV alweer op in Eindhoven. De oefenmeester beleefde een seizoen met spreekwoordelijke pieken en dalen, waarin de dalen toch de overhand hebben genomen. Hoe zat het eigenlijk met het contract van Van Nistelrooij bij PSV? VoetbalNieuws legt het je uit.

Einde seizoen 2021/22: Van Nistelrooij wordt overgeheveld naar de hoofdmacht

Nadat Roger Schmidt halverwege het seizoen al te kennen had gegeven aan zijn laatste seizoen bezig te zijn bij PSV, schakelde de Eindhovenaren razendsnel door naar een nieuwe hoofdtrainer. Daar hoefde het niet ver voor te zoeken, aangezien de nieuwe oefenmeester al op de Herdgang rondliep: Van Nistelrooij moest worden overgeheveld vanuit Jong PSV.

In eerste instantie was Van Nistelrooij nogal sceptisch over een klus als hoofdtrainer bij PSV-1, maar al snel gaat hij toch overstag. Kersvers algemeen directeur Marcel Brands geeft hem het laatste zetje en vormt met Fred Rutten, André Ooijer en Javier Rabanal een technische staf waarbij Van Nistelrooij in een warm bad valt. Nadat de geboren Brabander zijn handtekening onder het contract heeft gezet blijkt hoeveel vertrouwen de Eindhovenaren hebben in een succesvolle periode: het contract van Van Nistelrooij loopt voor drie jaar, tot de zomer van 2025.


Van Nistelrooij arriveert bij de eerste training voor het nieuwe seizoen 2022/23

Het rollercoaster-seizoen van PSV: twijfel aan Van Nistelrooij zorgt voor vertrek

Voorafgaand aan het seizoen werden er een paar doelen gesteld bij PSV. Er moest Champions League-voetbal worden gehaald en het landskampioenschap moest naar Eindhoven komen. Na een veelbelovend optreden in de Johan Cruijff Schaal faalde PSV in de voorrondes van het miljardenbal. In de competitie maakten de Eindhovenaren wel een sterke run door, waarin het als nummer twee van de Eredivisie de WK-stop inging.

In de winterstop draaide het ineens drastisch om voor PSV. Met Cody Gakpo en Noni Madueke werden er twee sterspelers verkocht en dat was meteen te zien aan de resultaten. Ook kwam er kritiek op Van Nisterlooij: er is geen duidelijke spelopvatting terug te zien. Toch bleven de Eindhovenaren op enkele uitglijders na hun wedstrijden winnen en werd de KNVB-beker aan ze toegeschreven. Ook liggen ze nog altijd op pole-position om de tweede plaats te veroveren, die recht geeft op de voorronde van de Champions League. Toch gaat dit nog een lastige opgave worden, aangezien het gelijke spel tegen SC Heerenveen van afgelopen weekend ervoor heeft gezorgd dat Ajax op slechts drie punten mét een beter doelsaldo nadert. Daar kwam woensdag nog eens bij dat Van Nistelrooij zijn vertrek per direct heeft aangekondigd. Het contract van de oefenmeester liep nog twee jaar door, maar omdat hij zelf is opgestapt is PSV hem geen afkoopsom schuldig.