Oranje in de Nations League Final Four 2018/19

Oranje in de Nations League: hoe verliep het succesjaar onder Koeman in 2018/19?

14 juni 2023 om 15:30
Laatste update: 14 juni 2023 om 15:26

Woensdagavond neemt Nederland het op tegen Kroatië in de  'Final Four' van de Nations League. Het is na het seizoen 2018/19 de tweede keer dat Oranje deze finaleronden weet te bereiken. Hoe verliep de vorige succesvolle campagne eigenlijk? VoetbalNieuws neemt je mee terug in de tijd.

Van David naar Goliath tegen Frankrijk en Duitsland in de groepsfase

Frankrijk – Nederland (2-1)

De wederopstanding van het Nederlands elftal begon in Frankrijk voor het eerst goede vormen aan te nemen. Ronald Koeman begon aan zijn eerste termijn als bondscoach van Oranje en het elftal dat hij de wei in stuurde liet gelijk zien ergens voor te willen vechten, tegen dé wereldkampioen Frankrijk van dat moment. Kylian Mbappé maakte de eerste voor de Fransen waarna Ryan Babel uit het niets gelijkmaakte. Een kwartier voor tijd kwamen Les Bleus toch nog een keer op voorsprong via Olivier Giroud. Daar was Koeman achteraf not amused over: Virgil van Dijk kreeg dat nog te horen ook.

Nederland – Duitsland (3-0)

Enkele dagen later namen de Oranje Leeuwen het op tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena. In die wedstrijd stond Oranje veel onder druk en bleef het met het nodige kunst- en vliegwerk overeind, maar werd er een 3-0 zege geboekt. Van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum maakten het verschil en stuurden daarmee Oranje aan kop in de groep.

Nederland – Frankrijk (2-0)

Het tweede duel tussen het Nederlands elftal en Frankrijk is misschien wel de beste wedstrijd die het elftal ooit onder Koeman heeft gespeeld. In De Kuip werden de zwaktes van Les Bleus pijnlijk blootgelegd: het countervoetbal werd ze onmogelijk gemaakt. Matthijs de Ligt hield Mbappé in bedwang, Frenkie de Jong heerste op het middenveld en Depay was er om de aanval van de nodige stootkracht te voorzien. Wijnaldum zette Oranje net voor rust op voorsprong waarna Depay het in de laatste minuut met een panenka-strafschop af wist te maken.


Memphis Depay na zijn beslissende doelpunt tegen Frankrijk

Duitsland – Nederland (2-2)

Een gelijkspel als resultaat van de wedstrijd in en tegen Duitsland was genoeg voor Oranje om groepswinnaar te worden en zich daardoor dus te plaatsen voor de 'Final Four'. Lang leek het erop dat dat niet ging gebeuren: Die Mannschaft kwam al snel op 2-0 voorsprong via Timo Werner en Leroy Sané. In de tweede helft wisselde Koeman een aantal keer en kwam het befaamde 'briefje' tevoorschijn. Dat leverde resultaat op: Quincy Promes en Van Dijk wisten tot scoren te komen waardoor de finaleronden in Portugal een feit waren.

Final Four: afrekenen met Engeland, de boot in tegen Portugal

Nederland – Engeland (3-1)

In Guimarães nam Oranje het op tegen Engeland. Onder het toeziend oog van vele meegereisde Oranje-supporters was er lange tijd geen reden tot juichen. The Three Lions kwamen al snel op voorsprong via Marcus Rashford, die aan mocht leggen vanaf de stip na een overtreding van De Ligt. In de tweede helft was het diezelfde De Ligt die zijn fout goed maakte: hij knikte een corner achter Jordan Pickford.

Met een 1-1 stand werd er overgegaan op verlenging, waarin het Nederlands elftal alleen nog maar de dienst uitmaakte. Het zou dan ook een mooie avond worden voor Oranje, aangezien Kyle Walker (via een eigen doelpunt) en Promes de wedstrijd in het slot gooiden.

Portugal – Nederland (1-0)

In de finale van de Nations League trof het Nederlands elftal gastland Portugal. Oranje stond op de drempel om als eerste land de Nations League te winnen, maar het zouden uiteindelijk weer de Portugezen zijn die ons land aan de kant wisten te schuiven. In een vrij troosteloze finale was Gonçalo Guedes de enige speler die het net wist te vinden. Geen internationale prijs voor Nederland, maar het nieuwe elan was geboren.