Reactie

De Jong wint finale vol frustraties: 'Emoties van afgelopen week komen terug'

De Jong wint finale vol frustraties: 'Emoties van afgelopen week komen terug'

30-04-2023 21:14 Laatste update: 21:17
1

Luuk de Jong pakte zondagmiddag zijn eerste KNVB beker met PSV. De Eindhovenaren versloegen Ajax na strafschoppen in de finale, die vooral te boek staat als een waaraan vrijwel iedereen zich mateloos ergerde. Het niveau en het gedrag van de spelers was niet om over naar huis te schrijven, zo erkent ook de aanvoerder van PSV.

"Dit is heerlijk", aldus De Jong voor de camera's van ESPN. "Maar het was van beide kanten geen beste wedstrijd. Veel directe ballen. Laten we hem maar niet achterin verliezen, want dan kan de tegenstander niet scoren. Zo leek het. Zoek het voorin maar uit."

PSV kwam in de eerste helft op een 1-0 achterstand, maar bleef erin geloven. "Je komt terug, maar dan raakt de energie op bij beide teams. Het kost energie om continu druk te zetten en op en neer te blijven gaan."

Die energie kwam in ieder geval ook vaak terug in de aanmerkingen op de scheidsrechter en onderlinge opstootjes. Veel toeschouwers ergerden zich aan de manier waarop sommige spelers zich kinderlijk gedroegen. “Dat kan ik me wel voorstellen”, zo vervolgt De Jong. "We zijn emotionele mensen en willen ten koste van alles winnen. Ik snap dat dat soms misschien wat te ver gaat. We kunnen niet meer voor het kampioenschap spelen, dus we willen heel graag. Afgelopen week waren er al veel emoties en dat komt nu terug. Als iemand een scheenbeschermer tegen me aangooit, dan ga ik naar de scheids toe. Zie je mij dat weleens doen?"

Hij stelt dat ook het feit dat het voor beide ploegen nog de enige kans was op een prijs, meespeelde. "De enige echte prijs is het kampioenschap. Die wil je als eerste pakken. Dat gaat nu heel moeilijk worden, daar kun je heel eerlijk over zijn. We pakken twee prijzen. We winnen de Johan Cruijff Schaal en de beker en als we tweede worden, kunnen we de Champions League in. Dan kunnen we heel tevreden zijn."