Nieuws

PSV deelt Ajax tik uit in strijd om plaats twee en wint topper overtuigend

PSV deelt Ajax tik uit in strijd om plaats twee en wint topper overtuigend

23-04-2023 16:45 Laatste update: 16:50

PSV heeft zondagmiddag overtuigend afgerekend met Ajax in de strijd om Champions League-voetbal. De Eindhovenaren beleefden in het Philips Stadion een probleemloze middag en wonnen volkomen verdiend met 3-0. Daarmee ligt de ploeg van Ruud van Nistelrooij op poleposition om de tweede plaats te bereiken.

John Heitinga koos voor Florian Grillitsch als vervanger van de geschorste Edson Álvarez, waar Van Nistelrooij een basisplaats inruimde voor Ibrahim Sangaré. De Ivoriaan werd voor het duel met FC Volendam (2-3) nog gepasseerd. PSV schoot in de volgepakte thuisarena uit de startblokken en kreeg gelijk een goede kans via Luuk de Jong. De aanvaller had het vizier echter nog niet op scherp staan.

Even later was het wel raak. Johan Bakayoko omspeelde de in de basis begonnen Jorrel Hato en gaf met zijn rechterbeen geweldig voor: De Jong kwam op overtuigende wijze voor Timber en kopte kiezelhard raak. In het restant van het eerste bedrijf had Ajax vooral de bal, maar bleven grote kansen voor de regerend landskampioen achterwege.

PSV was beter en beet geregeld van zich af. In de rust besloot Heitinga in te grijpen door de - wederom ongelukkig spelende - Calvin Bassey naar de kant te halen en Brian Brobbey binnen de lijnen te brengen. Hetzelfde spelbeeld herhaalde zich na de theepauze en het was uitgerekend de ingebrachte aanvaller die op onhandige wijze een strafschop veroorzaakte.

De vrijdag twintig geworden Xavi Simons nam plaats achter de bal en pakte het buitenkansje vanaf elf meter gewillig uit. Zo zat PSV na 54 minuten op rozen. Een idiote actie van een supporter zorgde ervoor dat Serdar Gözübüyük zich genoodzaakt voelde het duel na een uur spelen stil te leggen. Een beker werd richting het hoofd van Steven Berghuis gesmeten, waarna de spelers direct de gang maakten richting de kleedkamer.

Na een kleine afkoelingsperiode, hervatten beide ploegen het duel. Ajax kroop wat meer uit zijn schulp en was dichtbij de 2-1. Kenneth Taylor probeerde het van afstand maar zag zijn inzet via de binnenkant van zowel de rechter- als de linkerpaal uit het doel spatten. De Amsterdammers zochten de aanval, waar PSV twaalf minuten voor tijd uit de counter toesloeg.

Simons soleerde met speels gemak voorbij de zwak spelende Jorge Sánchez en gaf de pal op een presenteerblaadje voor De Jong. Vanaf dichtbij was het voor de goalgetter een koud kunstje om zijn tweede treffer van de middag aan te tekenen: 3-0. PSV speelde het duel vervolgens professioneel uit en freewheelde overtuigend naar de zege.

In de slotfase had de score nog hoger kunnen uitvallen. Invaller Ismael Saibari liet één minuut voor tijd de uitgelezen kans op 4-0 liggen: van dichtbij hielp de PSV-aanvaller een grote mogelijkheid om zeep.

Door de nederlaag in Eindhoven wacht Ajax een hels karwei om als tweede te eindigen. PSV wipt dankzij de comfortabele overwinning in eigen huis over de Amsterdammers heen en staat nu drie punten voor op de nieuwe nummer drie van de ranglijst. Mogelijk is de beker een reddingsboei voor het dramatische seizoen dat Ajax doormaakt: over een week treffen PSV en Ajax elkaar opnieuw in de finale in De Kuip.