AZ schakelt Anderlecht uit na strafschoppen: Ryan groeit uit tot absolute held

20-04-2023 21:33 Laatste update: 21:41
3

AZ heeft de halve finale van de Conference League bereikt. De Alkmaarders maakten in de returnwedstrijd van de kwartfinale de 2-0 nederlaag uit het heenduel razendsnel goed en schakelden uiteindelijk na strafschoppen RSC Anderlecht uit. Doelman Mathew Ryan groeide uit tot de grote held.

AZ verloor het heenduel in Brussel met 2-0 en moest in de returnwedstrijd dus vol aan de bak om zich te plaatsten voor de halve finale. De ploeg van trainer Pascal Jansen deed precies wat het nodig had: vroeg op voorsprong komen. Na vijf minuten spelen mocht Vangelis Pavlidis aanleggen voor een strafschop, nadat Milos Kerkez in het zestienmetergebied werd gevloerd. De Griekse spits schoot vanaf elf meter snoeihard binnen via de binnenkant van de paal: 1-0.

Nog binnen het kwartier verdubbelde AZ de score. Tijjani Reijnders speelde met een fantastische steekbal Jens Odgaard vrij, die op zijn beurt de bal aflegde op Pavlidis. De doelpuntenmachine kon voor open goal binnentikken en tekende zijn tweede treffer van de avond aan: 2-0. Nog voor rust was AZ een aantal keer erg dicht bij de derde goal, maar in het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord.

In het tweede bedrijf lag het tempo beduidend lager dan in de eerste helft en dat zorgde voor slordigheidjes over en weer. Namens de Alkmaarse ploeg zorgden Kerkez en Reijnders nog voor gevaar, maar het duel werd niet binnen de negentig minuten beslist.

In de verlenging kwam Odgaard nog tot scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel en dus moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Ryan keerde twee strafschoppen en groeide uit tot de grote held. AZ kan zich nu gaan opmaken voor de halve finale van het Europese toernooi.