Exclusive

Nederlandse coëfficiëntenpolonaise even voorbij: Frankrijk haalt opgelucht adem

Nederlandse coëfficiëntenpolonaise even voorbij: Frankrijk haalt opgelucht adem

12-05-2023 08:11 Laatste update: 07:58
3

In Frankrijk is de coëfficiëntenopmars van Nederland niet onopgemerkt voorbijgegaan: er was angst voor de rest van het Europese seizoen van AZ. Die angst is donderdagavond aan de kant gezet. AZ kan er niet meer voor zorgen dat Nederland plek vijf op de lijst veiligstelt. VoetbalNieuws legt de situatie aan je uit.

De situatie

Frankrijk had dit seizoen met OGC Nice nog maar één ijzer in het vuur in de kwartfinale van de Conference League, maar die werden uitgeschakeld door het Zwitserse FC Basel. Nederland had met AZ nog wel een ploeg in de running, waardoor er op de Fransen kon worden ingelopen. Gezien de huidige nipte achterstand van nummer zes Nederland (59.900) op nummer vijf Frankrijk (61.164) was het niet ondenkbaar dat het Europese topland van de troon gestoten kon worden. AZ moest dan beide wedstrijden winnen van West Ham United én ook de finale van de Conference League winnen. Door het verlies van AZ donderdagavond, wat ook een tikkeltje als een Nederlands verlies voelt, is het niet meer mogelijk om Frankrijk dit seizoen nog in te halen.

In bovenstaande video besprak VoetbalNieuws eerder de coëfficiëntenopmars van Nederland. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe opzet van de Champions League in het seizoen 2024/25.

Mocht Nederland het deze voetbaljaargang nog niet lukken om Frankrijk te passeren, dan heeft het volgend seizoen dé kans. De jaargang 2018/19 vervalt immers op de coëfficiëntenranglijst, die de prestaties van de vijf meest recente seizoenen bijhoudt. In dat seizoen - met onder meer de memorabele Ajax-prestatie in de Champions League - vergaarde Nederland 8.600 coëfficiëntpunt en Frankrijk 10.583 coëfficiëntpunt.

Wanneer Nederland nu zou starten aan het seizoen 2023/24 dan bedraagt de voorsprong op Frankrijk 0.119 punt (50.700 om 50.581). Er is Frankrijk dus veel aan gelegen de achtervolger op afstand te houden, want de vijfde plaats is in het geding. Om de vijfde plek dit jaar al van Frankrijk over te nemen moet AZ beide halve finales én de finale van de Conference League winnen.

Vierde Champions League-ticket

Anders dan de afgelopen decennia het geval was, wordt in de nieuwe opzet van de Champions League het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 36 teams. Het huidige poulesysteem van acht groepen met elk vier ploegen zal verdwijnen. Er wordt met ingang van 2024/25 gekozen voor één algemene ranglijst waarop de 36 actieve clubs zijn vertegenwoordigd.

In totaal heeft de UEFA dus vier extra startbewijzen te vergeven, aangezien er 36 clubs in plaats van de gebruikelijke 32 in de Champions League gaan spelen. In het nieuwe format krijgt de nummer vijf van de ranking een extra ticket: de eerste drie ploegen van de ranglijst plaatsen zich direct voor het miljardenbal, waar de nummer vier van de competitie deelneemt aan het voorportaal van het hoofdtoernooi.

Nieuwe coëfficiëntenpolonaise

Als Nederland Frankrijk van de troon stoot en de nieuwe nummer vijf van de landenranglijst wordt, kan de coëfficiëntenpolonaise nog een keer gelopen worden. Dat zou immers betekenen dat er kort na het passeren van Portugal (voormalig nummer zes van de ranglijst) vier tickets te verdelen vallen in de nieuwe Champions League.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!