Exclusive

Wanneer stond AC Milan voor het laatst in de halve finale van de Champions League?

04-05-2023 21:30 Laatste update: 16-05-2023 20:30
1

AC Milan was lang afwezig in de eindfase van de Champions League, maar plaatste zich ten koste van Napoli weer eens voor de halve finales van het miljardenbal. Wat was daarvoor de laatste keer dat dat de Rossoneri lukte? VoetbalNieuws duikt voor je in de geschiedenisboeken.

De laatste keer dat AC Milan überhaupt in de knock-outfase van de Champions League stond, was in het seizoen 2013/2014. Toen overleefde het als tweede een poule met FC Barcelona, Celtic en Ajax. De Italiaanse grootmacht, die zevenmaal de cup met de grote oren omhoog mocht houden, moest in de achtste finales uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Atlético Madrid.

Maar de laatste keer dat de ploeg bij de laatste vier hoorde, is alweer een tijdje geleden. In het seizoen 2006/2007 om precies te zijn, toen het de Europese beker ook voor het laatst won. We spreken dus over maar liefst zestien jaar geleden. Milan, dat destijds onder leiding stond van Carlo Ancelotti, moest een voorronde tegen Rode Ster Belgrado overleven om zich überhaupt te plaatsen voor de groepsfase van het toernooi. Daarin werd het ten koste van AEK Athene, Lille OSC en RSC Anderlecht overtuigend eerste.

In de achtste finales werd Celtic na verlenging verslagen, waarna een ronde verder Bayern München wachtte. Na het 2-2 gelijkspel in San Siro werd er uiteindelijk met 2-0 gewonnen in Zuid-Duitsland. In de halve finales, de fase waarin AC Milan dus ook nu weer verkeert, moest Manchester United het onderspit delven. Na een 2-3 nederlaag werd er thuis overtuigend met 3-0 gewonnen.

Milan plaatste zich voor de finale en kwam daarin een oude bekende tegen: Liverpool. Twee jaar geleden was de ploeg nog getuige van een heuse comeback, toen het in de tweede helft een 3-0 voorsprong weggaf en uiteindelijk na strafschoppen werd verslagen. Deze keer was het echter wel raak voor de Milanezen, die dankzij twee treffers van Filippo Inzaghi voor de zevende keer in de rijke geschiedenis de Champions League/Europa Cup I wisten winnen.

De opstelling van toen: Dida; Jankulovski (80. Kaladze), Maldini, Nesta, Oddo; Seedorf (90. Favalli), Ambrosini, Pirlo, Gattuso; Inzaghi (88. Gilardino), Kaká.

Of de ploeg dit jaar de finale weet te behalen, is uiteraard nog maar de vraag. Wat in ieder geval zeker is, is dat AC Milan na zestien jaar terug is in de Europese top. In de halve finales wacht een treffen met stadgenoot Internazionale, dat Benfica versloeg in de kwartfinale.