Exclusive

De Champions League in 2024/25: Nederland kans op vierde (!) CL-ticket

De Champions League in 2024/25: Nederland kans op vierde (!) CL-ticket

14-04-2023 12:20

De coëfficiëntenmars bereikte donderdagavond zijn climax voor Nederland: de felbegeerde zesde plaats werd definitief binnengehaald. Daardoor zijn in het seizoen 2024/25 mogelijk drie teams in de Champions League actief. In 2024 gaat het miljardenbal voor een groot deel op de schop. Wat zijn de veranderingen? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Anders dan de afgelopen decennia het geval was wordt het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 36 teams. Het huidige poulesysteem van acht groepen met elk vier ploegen zal verdwijnen. Er wordt met ingang van 2024/25 gekozen voor één algemene ranglijst waarop de 36 actieve clubs te zien zijn.

Feyenoord

Feyenoord boekte donderdag een 1-0 zege op AS Roma en sprokkelde daarmee 0,4 coëfficiëntpunt.

Iedere club werkt acht wedstrijden af, waar het voorheen gebruikelijk was dat een team zes keer in actie kwam. Na acht duels gaat de top-acht van de ranglijst direct door naar de achtste finale van de Champions League. De nummers 9 tot en met 24 veroordeeld zijn op het spelen van een tussenronde.

Hoe worden de vier extra tickets verdeeld?

In totaal heeft de UEFA dus vier extra startbewijzen te vergeven, aangezien er 36 clubs in plaats van 32 in de nieuwe Champions League gaan spelen. In het nieuwe format krijgen op basis van de prestaties op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van het vorige seizoen de twee landen die het best gepresteerd hebben een extra ticket. Dat zou in de huidige jaargang betekenen dat nummer één Engeland (20.428) en nummer vier Italië (18.786) een extra deelnemer mogen afvaardigen.

Daarnaast krijgt ook het als vijfde gerangschikte Europese land een extra toegangsbewijs voor de Champions League in 2024/25. Het vierde en laatste ticket gaat naar de nationale kampioen van een kleiner land, dat zich niet rechtstreeks weet te kwalificeren voor de Champions League.

Vier tickets voor Nederland niet ondenkbaar

Gezien de nipte achterstand van nummer zes Nederland (59.300) op nummer vijf Frankrijk (61.164) is het niet geheel ondenkbaar dat 'we' het topland binnen afzienbare tijd van de vijfde plek stoten. Mocht Nederland in die missie slagen, kan de coëfficiëntenpolonaise nog een keer gelopen worden. Dat zou immers betekenen dat er nóg een extra ticket te verdelen valt in de nieuwe opzet van de Champions League.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!