Nieuws

Wie is Julian Rijkhoff, de verloren zoon die Ajax op Deadline Day heeft versterkt?

Wie is Julian Rijkhoff, de verloren zoon die Ajax op Deadline Day heeft versterkt?

1 februari - 09:35 Laatste update: 20:44
2

De transfer van Julian Rijkhoff naar Ajax is dan eindelijk wereldkundig. De achttienjarige Nederlander maakte in 2021 de overstap van de Amsterdamse club naar Borussia Dortmund, maar wist niet door te breken. Nu is de tiener terug in Amsterdam. Wie is deze verloren zoon? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wie is Julian Rijkhoff?

Op 25 januari 2005 werd in Purmerend, Julian Dean Rijkhof geboren. Na een korte periode bij de plaatselijke amateurvereniging FC Purmerend verliet hij deze in 2012 om zijn geluk in de jeugdopleiding van Ajax te gaan beproeven. Na negen jaar in Amsterdam te hebben gebivakkeerd, besloot hij in 2021 over te stappen naar BVB. De Duitsers moesten destijds een opleidingsvergoeding van zo'n 130.000 euro aan Ajax betalen. Die transfer maakt het nodige los binnen voetbalminnend Nederland.

Diverse voetbalprominenten lieten zich uit over de transfer, die plaatsvond op Rijkhoffs zestiende verjaardag. "Wat Ajax altijd zelf deed, gaan andere clubs nu ook bij Ajax doen", zei Ruud Gullit destijds bij Rondo van Ziggo Sport over de overgang. "Ik vind het slecht management", doelde Marco van Basten op de begeleiding van de jongeling.

De zaakwaarnemer van de aanvaller, Dick van Burik, verklaarde echter waarom Rijkhoff voor Dortmund koos. "We waren erg onder de indruk van de gesprekken. Dortmund wist alles van hem, hun scoutingafdeling heeft het heel goed gedaan." De hoofdrolspeler zelf liet zich ook uit in gesprek met ELF Voetbal, vlak na zijn transfer. "Ja, er was het nodige rumoer. Vooral omdat weinig mensen het zagen aankomen. Dat het zo werd uitgepakt, vooral op social media, verbaasde mij wel."

Veel van de kritiek op Rijkhoff ging over de motieven van zijn keuze. Hij zou voor het geld hebben gekozen bij Dortmund. Naar verluidt ging hij bij het ondertekenen van zijn eerste contract op zijn zestiende verjaardag direct 500.000 euro per jaar verdienen. "Het klopt dat ik tot de interesse van Dortmund altijd de ambitie had om in het eerste van Ajax te komen. Dat was een droom. De mensen die dicht bij mij staan en ikzelf weten waarom ik voor Borussia Dortmund heb gekozen."

Toekomst verbonden aan Dortmund

In februari van dit jaar zette de spits zijn krabbel onder een meerjarige verbintenis bij Dortmund, zo meldde de topclub via de officiële kanalen. Rijkhoff zit tot en met 2026 vast aan de Duitse club. "Julian heeft zich zeer positief ontwikkeld in onze opleiding en is daarnaast een belangrijke speler in de Nederlandse jeugdelftallen", meldde Lars Ricken, directeur van de BVB-jeugdopleiding op de clubsite. "We zijn blij dat we een centrumspits in onze academie hebben die consequent doelpunten maakt."

Zo kwam de terugkeer van Rijkhoff tot stand

Voetbal International trad naar buiten met het nieuws dat zijn oude werkgever Ajax wederom geïnteresseerd is om hem terug te halen. Rijkhoff zelf liet ook al doorschemeren niet blij te zijn met zijn huidige positie en zou dus ook oren kunnen hebben naar een transfer. Daarmee zouden de Amsterdammers voor de tweede keer een vertrokken spits terughalen uit Duitsland. Eerder gebeurde dat ook al met Brian Brobbey en dat koste de Amsterdammers zestien miljoen euro. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze deal minder duur zijn. In januari wist De Telegraaf zelfs te melden dat Ajax inmiddels een officieel bod heeft gedaan op Rijkhoff, waar BILD later naar buiten wist te brengen dat BVB het bod de prullenbak had ingegooid.

Afgelopen weekend werd Rijkhoff echter op de bank gehouden, vanwege een naderende transfer en dus lijkt Ajax toch beet te hebben. Woensdagochtend werd bekend dat Rijkhoff op hoofdlijnen akkoord is met Ajax en ondertussen ook al naar Purmerend zou zijn afgereisd. Er ligt in Amsterdam een contract voor 4,5 jaar voor hem klaar, met een transfersom van ongeveer 1,5 miljoen euro. De spits moet echter geduld hebben voordat alles officieel wordt, omdat Ajax eerst een speler wil laten vertrekken voordat het iemand aantrekt. Dat heeft alles te maken met de financiële situatie van de club. Jorge Sánchez, Francisco Conceiçao en Anass Salah-Eddine kunnen mogelijk deze winter nog van de loonlijst worden geschrapt.

Toch lijkt er voor het einde van Transfer Deadline Day dan toch vaart in de zaak te komen. De Telegraaf meldde dat door de ontwikkelingen van andere transfers de deal van Rijkhoff geaccepteerd kon worden door de RVC. 'Aan het begin van donderdagmiddag meldt Rijkhoff zich op De Toekomst en in het UMC om lichamelijk te worden onderzocht', schrijft de krant. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!