Exclusive

Van Cruijff tot Van der Gijp: deze spelers scoorden het vaakst in de Klassieker

Van Cruijff tot Van der Gijp: deze spelers scoorden het vaakst in de Klassieker

24-09-2023 11:25 Laatste update: 10:37

Ajax en Feyenoord staan zondag weer tegenover elkaar voor de 68ste Klassieker in Amsterdam. Beide ploegen hebben een roemrijke onderlinge historie. VoetbalNieuws dook voor je in de geschiedenisboeken en zocht uit welke spelers de meeste doelpunten wisten te maken in de Klassieker!

5 - Johan Cruijff, Marco van Basten, Klaas-Jan Huntelaar en Jaap Barendrecht: 9 doelpunten

Op plek vijf zijn een aantal grote namen terug te vinden. Namens Ajax waren Marco van Basten en Klaas-Jan Huntelaar negen keer trefzeker. Jaap Barendrecht maakte er ook negen voor Feyenoord, terwijl Johan Cruijff dat aantal behaalde in dienst van beide clubs. De voetballegende was één keer trefzeker namens de Rotterdammers, de andere acht goals maakte hij in Amsterdamse dienst.

4 - Ruud Geels en Henk Groot: 11 doelpunten

Ruud Geels en Henk Groot kwamen in hun loopbaan allebei uit voor zowel Ajax als Feyenoord. Geels speelde bij beide ploegen vier seizoenen en wist daarin elf keer tot scoren te komen in de Klassieker. Groot verkaste na vier jaar van Ajax naar Feyenoord, om vervolgens na twee seizoenen weer terug te keren naar de Amsterdammers. Ook hij wist in de Klassiekers elf keer het net te vinden.

3 - Piet van Reenen en Jari Litmanen: 12 doelpunten

Piet van Reenen en Jari Litmanen staan derde op de lijst. Van Reenen is nog altijd topscorer aller tijden van Ajax en wist in de Klassiekers die hij speelde twaalf doelpunten te maken. In totaal scoorde de oud-aanvaller maar liefst 273 doelpunten voor de Amsterdammers. Litmanen maakte namens Ajax ook twaalf goals tegen Feyenoord, de Fin speelde verdeeld over twee periodes negen seizoenen bij Ajax.

2 - Cor van der Gijp: 14 doelpunten

Cor van der Gijp is met 177 treffers de topscorer aller tijden van Feyenoord. De doelpuntenmachine schoot van dat enorme aantal veertien keer raak tegen Ajax en staat daarmee tweede op deze lijst. De oom van analist René van der Gijp was negen jaar lang in dienst van de Rotterdammers en presteerde dus uitmuntend bij de Stadionclub.

1 - Sjaak Swart: 18 doelpunten

Op nummer één staat niemand minder dan Mister Ajax Sjaak Swart. De Ajax-legende speelde zeventien jaar lang voor de Amsterdammers en heeft met 603 optredens het record in handen van meeste wedstrijden voor Ajax. De inmiddels 84-jarige clubicoon scoorde er in zijn Ajax-tijd lustig op los en deed dat maar liefst achttien keer in de Klassiekers die hij speelde. Geen één speler komt daarbij in de buurt en dat aantal lijkt ook niet op korte termijn verbroken te worden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!