Exclusive

Van de KKD naar Ajax, Feyenoord of PSV: deze twaalf gingen Van den Belt voor

Van de KKD naar Ajax, Feyenoord of PSV: deze twaalf gingen Van den Belt voor

06-07-2023 18:25 Laatste update: 18:24
2

Thomas van den Belt heeft onlangs de transfer gemaakt van PEC Zwolle naar Feyenoord. Dat is niet alleen een overgang vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie, maar ook gelijk naar een club die tot de traditionele top-drie behoort. Welke spelers gingen de middenvelder deze eeuw voor? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rij.

Feyenoord

Mats Wieffer: Excelsior, zomer van 2023
Wieffer is het meest recente voorbeeld van een speler die de KKD inwisselde voor een KKD-club uit de traditionele top-drie. De middenvelder promoveerde dat seizoen met Excelsior naar de Eredivisie, maar de Rotterdammers klopten direct bij hem aan om hem over te nemen. Het verhaal van de speler uit Borne is bekend. Wieffer heeft zich in de basis geknokt bij Feyenoord en zelfs zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal.

Joris Delle: NEC, zomer van 2018
In het seizoen 2017/2018 keepte Delle een heel seizoen bij NEC in de Keuken Kampioen Divisie, toen Feyenoord in de zomer van 2018 ineens aanklopte. De Franse goalie kon aan de slag als reservedoelman in De Kuip, iets wat hij wel zag zitten. Delle kwam tot twee Eredivisie-wedstrijden voor Feyenoord.

Warner Hahn: Dordrecht, zomer van 2014
Met Hahn trok Feyenoord nog een keeper aan uit de KKD. De Stadionclub plukte hem in de zomer van 2014 weg bij FC Dordrecht, waar hij in het seizoen 2013/2014 de sterren van de hemel had gekeept en destijds te boek stond als één van de grootste keeperstalenten van Nederland. Tot officiële minuten kwam Hahn niet in het eerste van Feyenoord.

Ajax

Jay Gorter: Go Ahead Eagles, zomer van 2021
Ook Ajax trok met Gorter onlangs nog een speler uit de KKD aan. De doelman maakte in het seizoen 2020/2021 een zeer stabiele indruk bij de club uit Deventer en dat was ook de Amsterdammers niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen zomer leek het er even op dat Gorter de eerste keeper werd in de hoofdstad, maar na de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd werd hij toch geslachtofferd door toenmalig Ajax-trainer Alfred Schreuder. Momenteel maakt Gorter vlieguren in Schotland, bij Aberdeen.

Perr Schuurs: Fortuna Sittard, zomer van 2017
Ook Schuurs maakte ooit de overstap van uit de KKD naar een top drie-club uit de Eredivisie. Ajax betaalde in de zomer van 2017 liefst twee miljoen euro voor de mandekker van Fortuna Sittard. De verdediger was op jonge leeftijd aanvoerder in Limburg en blonk in het seizoen 2016/2017 niet alleen uit wegens zijn verdedigende kwaliteiten. Liefst drie keer vond hij het net voor Fortuna. In Amsterdam kende Schuurs een mooie periode, maar afgelopen zomer nam hij afscheid van de club uit de hoofdstad. De verdediger maakt momenteel furore in de Serie A bij Torino.

Derk Boerrigter: RKC Waalwijk, 2011
In de zomer van 2011 haalde Ajax Boerrigter naar de Johan Cruijff Arena. De aanvaller beleefde het seizoen daarvoor een geweldig jaar in de KKD met liefst achttien doelpunten. Boerrigter kende twee leuke jaren in Amsterdam, maar tot een absolute doorbraak kwam het nooit. Na de drie jaren die daarop volgde bij Celtic besloot hij op 31-jarige leeftijd te stoppen met voetballen omdat de uitdaging er niet meer was.

Erik Heijblok: HFC Haarlem, 2007
In de zomer van 2007 besloot Ajax om Heijblok op te pikken bij HFC Haarlem, drie jaar voordat de club failliet werd verklaard. Tot speelminuten in het eerste van de Amsterdammers kwam hij niet. Na één jaar vertrok Heijblok al naar De Graafschap.

PSV

Luuk Koopmans: FC Oss, zomer van 2015
De meest recente KKD-aankoop van PSV is die van Koopmans. De doelman maakte de Brabantse overstap van FC Oss naar Eindhoven. Tot minuten in het eerste kwam het niet voor Koopmans. Hij speelde zijn wedstrijden voornamelijk bij de beloften van PSV, waarna hij naar MVV verkaste.

Ruud Swinkels: FC Volendam, zomer 2012
Ook Swinkels wist een met FC Eindhoven een Brabantse club in te ruilen voor PSV. De doelman maakte een soortgelijke transfer als die van Koopmans, want ook hij kwam niet tot minuten in het eerste van de Eindhovenaren. Het huwelijk tussen Swinkels en PSV was kortstondig: slechts één jaar.

Jetro Willems: Sparta Rotterdam, zomer van 2011
Met Willems haalde PSV een linksback op bij Sparta in de zomer van 2011. Het bleek een grote vis te zijn, aangezien de verdediger in zijn eerste seizoen direct tot twintig optredens kwam in de Eredivisie. In de jaren die volgde groeide Willems uit tot een vaste kracht bij PSV en ook bij het Nederlands elftal. Na uitstapjes in de Bundesliga en Premier League is Willems momenteel weer actief in de Eredivisie. Hij vecht tegen degradatie met FC Groningen.

Jelle ten Rouwelaar: FC Emmen, zomer 2001
Ook Ten Rouwelaar werd ooit door PSV uit de KKD gevist. De doelman speelde in totaal één seizoen bij de Eindhovenaren, waar hij tot twee wedstrijden in het eerste kwam. Na seizoenen bij FC Groningen, FC Twente, PEC Zwolle, FC Eindhoven en Austria Wien belandde hij uiteindelijk bij NAC Breda, de club waar hij liefst negen seizoenen onder de lat stond.