Exclusive

Wie is Rasmus Højlund, 'de Deense Haaland' die naar Manchester United gaat?

Wie is Rasmus Højlund, 'de Deense Haaland' die naar Manchester United gaat?

26-07-2023 18:30 Laatste update: 29-07-2023 20:43
4

Manchester United en Atalanta Bergamo hebben een akkoord bereikt over de transfer van Rasmus Højlund. De Deen moet de nieuwe topaanvaller van United worden, maar waarom willen The Mancunians zo ver voor de twintigjarige spits gaan? VoetbalNieuws zet hem voor je in de spotlights.

Højlund, geboren op 4 februari 2003 in Kopenhagen, staat te boek als één van de grootse aanvallende talenten van de wereld en Manchester United lijkt met de Deen aan de haal te gaan. Zijn ontwikkeling is stormachtig te noemen.

Van Denemarken tot Italië: het carrièrepad van Højlund

Højlund begon zijn profcarrière bij FC Kopenhagen. Daar stond de Deen te boek als een talent, waar hij in totaal één seizoen in de hoofdmacht meedraaide voordat hij een transfer maakte. Bij de Deense topclub legde hij statistieken af die om een bijzondere reden apart te noemen zijn. Højlund scoorde in vijftien wedstrijden geen enkele keer in de Deense competitie, maar was wel op schot in de Conference League. In elf wedstrijden wist hij liefst vijf keer het net te vinden.

Dat was voor Sturm Graz genoeg reden om Højlund in januari 2022 op te pikken. De Oostenrijkers hoefden daarvoor niet al te diep in de buidel te tasten, aangezien er slechts 1,8 miljoen euro op tafel moest komen om de clubleiding van Kopenhagen over te halen. In de Oostenrijkse Bundesliga was hij direct los. In achttien wedstrijden wist de spits negen keer tot scoren te komen en ook in Europa maakt hij een doelpunt in de voorronde van de Champions League.

Na slechts een half jaar in Oostenrijk besloot Atalanta om in de laatste week van de zomerse transferwindow toe te slaan. De Italianen hadden vele miljoenen over voor Højlund: ruim zeventien miljoen euro. In de Serie A staat de teller inmiddels op zeven doelpunten in 23 wedstrijden, waarvan hij er maar 14 in de basis stond. Het zijn verdienstelijke statistieken voor een eerste seizoen in de Italiaanse competitie.

Haaland-taferelen bij het Deense nationale elftal

Met zijn transfer naar Atalanta speelde Højlund zich ook in de picture bij het Deense nationale elftal. In september 2022 maakte hij dan ook zijn debuut in het elftal van bondscoach Kasper Hjulmand, in de Nations League tegen Kroatië. Een paar dagen later kreeg de spits ook minuten in het toernooi tegen Frankrijk, maar een plek in de definitieve selectie voor het WK in Qatar dwong hij er niet mee af.

Højlund mocht eind maart voor het eerst starten voor Denemarken, waarin hij zich meteen van zijn beste kant liet zien. Finland wist niet wat het overkwam, aangezien de spits een hattrick voor zijn rekening nam. Dat gaf Hjulmand voldoende reden om de spits van Atalanta te laten staan, wat zich in zijn geval uitbetaalde. Højlund was goed voor twee treffers tegen Kazachstan, waardoor hij niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het 3-2 verlies van de Denen.

Højlund bleef tot het einde van het seizoen belangrijk voor Atalanta en speelde zich in de kijker van de grote Europese ploegen. Manchester United heeft zich nu officieel gemeld voor de Deen met een bod wat op kan lopen tot zestig miljoen euro. Atalanta zet in op ene bedrag van zeventig miljoen, maar de verwachting is dat beide ploegen elkaar ergens in het midden zullen treffen. Paris Saint-Germain is ook in de race, maar de voorkeur van de speler gaat uit naar Manchester United.

Wat voor speler is Højlund?

Met zijn 1.91 is de pas twintigjarige Højlund een spits die op de scoutingslijstjes van de Europese top zal staan. Højlund is linksbenig en staat bekend om zijn loopacties in de diepte. Wanneer de Deen op snelheid is, is hij moeilijk van de bal af te krijgen. Ook in de dekking is dat een lastige opgave: ondanks zijn leeftijd weet Højlund goed hoe je de bal afschermt waardoor hij als spits kan worden gebruikt in zowat elk systeem. Hij wordt dan ook niet voor niets de 'Deense Haaland' genoemd.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!