Interview

Penders blikt terug op periode met Slot en Schreuder: 'Alfred was de leider, 100%'

Penders blikt terug op periode met Slot en Schreuder: 'Alfred was de leider, 100%'

22-01-2023 11:24 Laatste update: 11:24
2 Reacties

Yannick Sonnemans

Aanstaande zondag trekt het Ajax van Alfred Schreuder naar De Kuip om het in de Klassieker op te nemen tegen het Feyenoord van Arne Slot. Een beladen duel tussen twee trainers die allebei weten hoe het is om in de top van de Eredivisie te werken, maar elkaar ook kennen uit hun periode als voetballer. VoetbalNieuws sprak met FC Eindhoven-trainer Rob Penders, die een geweldig seizoen beleefde bij NAC met zowel Slot als Schreuder.  

Het seizoen 2002/2003 was een gouden voor NAC. Onder leiding van toenmalig trainer Henk ten Cate werd de club uit Breda vierde, de op twee na beste eindklassering ooit in de geschiedenis van de club. Zowel Schreuder, Penders als Slot hadden een belangrijk aandeel dat jaar. Respectievelijk speelde het drietal dat seizoen 34, 28 en 27 wedstrijden, waarin het ook Europees voetbal afdwong.

'Alfred was de absolute leider'

Van zowel Schreuder als Slot is bekend dat ze als voetballer al veel over het spelletje nadachten, maar volgens Penders was er vooral één iemand waar de rest vooral naar luisterde. "Op dat moment was Alfred de absolute leider, 100%. In combinatie met Ten Cate natuurlijk, maar van de spelers was Alfred zowel op het veld als in de kleedkamer de baas", begint de 47-jarige trainer, die stelt dat ook Slot een duidelijke mening had. "Hij was iets meer op de achtergrond, maar zei wel hele nuttige dingen op voetbal tactisch en technisch gebied."

Dat er toen al twee potentiële toptrainers op het veld stonden, beaamt Penders. "Bij Alfred had iedereen dat wel, dat was ook duidelijk. Bij Arne werd het ook steeds duidelijker dat hij dat zou kunnen worden. Hij kwam van Zwolle en moest zich een beetje in het elftal knokken, maar naar mate hij langer bij NAC speelde zag je dat hij echt wel kijk op het spelletje had. Zonder dat hij als een absolute leider werd gezien, had hij wel kennis van zaken."

Penders
Penders in actie tegen Newcastle, Slot stond die wedstrijd in de basis, Schreuder was net vertrokken naar Feyenoord

Schreuder en Slot: de trainers van nu

Twintig jaar later staan Schreuder en Slot aan het roer bij twee van de grootste clubs van Nederland. Op moment van schrijven is het sentiment dat rondom de twee trainers heerst alleen een verschil van dag en nacht. Rondom de trainer van Feyenoord is het rustig, terwijl de oefenmeester van de Amsterdammers onder grote druk staat. Wat vindt Penders van de kritiek op zijn collega?

"Ik weet niet of dat terecht is", vervolgt de geboren Zaandammer, die wijst op de verschillende instapmomenten van zijn collega’s. "Hij (Schreuder, red.) is in een moeilijke periode ingestapt. Als je het moment van Alfred vergelijkt met dat van Arne bij Feyenoord, dan zit daar qua perceptie en verwachtingspatroon veel verschil tussen. Arne kwam bij Feyenoord terecht toen het in een crisis zat, terwijl Alfred bij een Ajax instapte dat bij wijze van spreken alles gewonnen had. Daarom is het voor Alfred misschien wel een stuk moeilijker geweest."

Bewondering voor beiden en voorspelling van de Klassieker

Penders staat met FC Eindhoven momenteel op een meer dan keurige derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en timmert zelf als trainer ook hard aan de weg. Wat steekt hij van zijn oud-teamgenoten op? "Ik vind het beide interessante trainers. Wat bij Arne opvalt is de manier van druk zetten en pressie spelen, terwijl ik met Alfred meerdere keren contact heb gehad over de manier van training geven. Kopiëren doe ik niet, maar ik ben een trainer in ontwikkeling die van iedere trainer wat pakt als dat bij mij als persoon past.”

Het is een cliché, maar aanstaande zondag is het erop of eronder voor Ajax. Wat denkt Penders van de uitkomst van de Klassieker? "Het is natuurlijk een moeilijke voorspelling, maar als je het mij zo zou vragen denk ik dat Feyenoord die wedstrijd gaat winnen. Zeker gezien een volle Kuip en de vorm van de dag. Het is niet zo dat ik de één wat meer gun dan de ander, maar als je kijkt naar de rust die bij Feyenoord heerst en dat het rommelt bij Ajax, dan denk ik dat Feyenoord die wedstrijd gaat winnen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!