Breaking news

Blind doet boekje open over Ajax: 'Ben ervan overtuigd dat het persoonlijk was'

Blind doet boekje open over Ajax: 'Ben ervan overtuigd dat het persoonlijk was'

18-01-2023 19:56 Laatste update: 19:59
4

Daley Blind heeft in een interview met het Algemeen Dagblad een boekje open gedaan over zijn afscheid bij Ajax. De linksback vertrok in de afgelopen maand transfervrij naar Bayern München, maar had veel liever zijn carrière afgesloten in Amsterdam. Blind stelt te zijn genegeerd door Alfred Schreuder, mede omdat hij in de rust tegen RKC Waalwijk zijn kritiek uitte.

Blind hoopte zijn carrière af te sluiten bij Ajax, maar zo ver kwam het dus niet. "Onderweg denk je: is het nou écht zo dat ik mijn laatste wedstrijd voor Ajax al heb gespeeld? Je denkt: maar Lowen moet toch eigenlijk nog een keer mee dat veld op? Zoals ik zelf die zoon was die in de jaren '90 met zijn vader langs de tribunes ging toen hij als voetballer bij Ajax afsloot in de Arena."

Het kwam zelfs zover dat Blind naar eigen zeggen niet meer welkom was bij zijn jeugdliefde. "Op 26 december zei de directie dat ze me definitief de 27ste niet meer bij de herstart van de trainingen wilden hebben en kwam het tot een contractontbinding. Dat was het einde van een wekenlange, pijnlijke rollercoaster."

'De druppel was: van eerste keus degraderen naar de vierde'

Klaas-Jan Huntelaar stelde eerder dat de keuze van trainer Alfred Schreuder om Blind niet meer op te stellen, de spreekwoordelijke druppel zou zijn geweest. "Hij moet niet voor mij praten", aldus Blind meteen fel. "De druppel was: van eerste keus op een positie degraderen naar vierde keus. En dat de trainer me sowieso totaal negeerde na een aanvaring in de rust tegen RKC."

"Huntelaar zet mij zo op tegen supporters. Ik heb hem dat ook meteen geappt. Zoals ik het ook typisch vindt dat Ajax als eerste naar buiten treedt, terwijl er een wederzijdse boeteclause is opgenomen in de ontbindingsovereenkomst: ik zou niks over Ajax zeggen, zij niks over mij. Die bepaling wilde de club, hè…"

'Ik heb hardop gezegd: trainer, wees duidelijk en bepaal jij nou zélf hoe we het gaan uitvoeren'

De clash tussen Schreuder en Blind dus, in Waalwijk. Daar lekte al het een en ander over uit. "Wat daar gebeurde tussen de trainer en mij, dat heeft veel veroorzaakt. We speelden niet goed. Schreuder begon in de rust over dat ons druk zetten niet goed ging. Dat moest anders. Hij vroeg in het Engels aan een paar aanvallers wat zij wilden. Toen ben ik opgestaan en heb ik hardop gezegd: trainer, wees duidelijk en bepaal jij nou zélf hoe we het gaan uitvoeren! Er was emotie en zijn reactie was even fel: You shut up! Shut your mouth and sit down!"

Mede dankzij gesprekken met teamgenoten en fysio's kwam Blind tot de conclusie dat hij in de kleedkamer van het Mandemakers Stadion niet over de schreef was gegaan. Hij benadrukt er niets verkeerds mee te hebben bedoeld. "Niet omdat ik de trainer voor het blok wilde zetten. Als je er een probleem mee hebt, roep je me de volgende dag toch ter verantwoording?"

Schreuder liet dat na. In plaats van eerste rechtsback, was Blind ineens de vierde geworden. Hij ging een gesprek met Schreuder aan, omdat hij zich genegeerd voelde. "Vooral omdat ik van hem wilde weten: is het persoonlijk? Dat was de hoofdvraag die ik had. Nee, zei hij, dat was het niet. Het was tactisch. Ik heb ook hém gevraagd of ik misschien te ver was gegaan. Had ik dat in de rust anders moeten doen? Dan bied ik nu mijn excuses aan en kunnen we verder. Weer: Nee, nee, niet persoonlijk. Na nóg een keer doorvragen zei hij wel dat hij vond dat hij een statement moest maken na RKC."

Schreuder vertelde later zelf met Blind te hebben gesproken over een reserverol in de rest van het seizoen. "Een pertinente leugen", aldus de speler zelf. "In de zomer, ook op trainingskamp, gaf hij aan dat hij me zo'n belangrijke pion vond. En voor meerdere posities. Links centraal achterin, linksback en linkermiddenvelder."

Blind twijfelt er concluderend niet aan dat het wél persoonlijk was tussen hem en Schreuder. "Ik ben ervan overtuigd. Alle Ajacieden kregen na meerdere WK-duels appjes van de trainer, behalve ik. En toen ik op 27 december afscheid kwam nemen op De Toekomst, heb ik niet alleen de spelers, maar ook stafleden de hand geschud. Reiziger, Witschge, noem ze maar op. Alleen Schreuder heb ik niet gezien, terwijl hij wist dat ik er was. Het tijdstip dat ik mocht komen was namelijk met Ajax afgestemd."