Nieuws

'Per saldo levert dat meer op dan afhankelijkheid van backs als Blind en Dumfries'

'Per saldo levert dat meer op dan afhankelijkheid van backs als Blind en Dumfries'

12-12-2022 07:46

Ronald Koeman moet terugkeren naar het 4-3-3 systeem met Oranje stelt Valentijn Driessen. De chef-voetbal van De Telegraaf hoopt dat de toekomstig bondscoach heeft geleerd van 'de mislukkingen' van Frank de Boer en Louis van Gaal.

Vanaf 1 januari 2023 begint Koeman aan zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal. De eerste periode beëindigde abrupt in 2020 omdat droomclub FC Barcelona toen op de stoep stond. Dat huwelijk mislukte en duurde slechts ruim één jaar, waardoor een nieuwe ambtsperiode in Oranje voor de hand lag.

Toen Koeman in 2018 begon aan zijn eerste periode in Zeist, werd ook het 5-3-2 systeem uit de kast gehaald, iets wat Driessen dit keer niet hoopt te zien. 'Koeman moet zijn geloofsbrieven als nieuwe bondscoach nog overleggen, maar heeft hopelijk geleerd van z’n valse start in 2018. Hij stelde zijn visie toen boven de Nederlandse voetbalidentiteit', begint de journalist in zijn column, die zich nog wel herinnerd hoe dat afliep.

'Vanwege verschrikkelijke potjes en tegenvallende resultaten kwam hij daar met hangende pootjes op terug. In de rust van Nederland-Peru bracht hij Frenkie de Jong en Davy Pröpper in, keerde hij met een 4-3-3-veldbezetting terug in de schoot van de Hollandse School, won de internationals voor zich, schakelde wereldkampioen Frankrijk, Duitsland en Engeland uit, voordat gastland Portugal in de finale van de Nations League te sterk bleek.'

Volgens Driessen is er dan ook maar één optie mogelijk: terugkeren naar 4-3-3 zodat de spelers met de meeste kwaliteiten aan de bal komen. 'Belangrijkste internationals als aanvoerder Virgil van Dijk, spelbepaler De Jong en aanvalsleider Memphis Depay zouden weer in hun kwaliteit komen te spelen. Per saldo levert dat meer op dan de afhankelijkheid van de wingbacks Denzel Dumfries en Daley Blind.'