Nieuws

Ultee neemt Team USA onder de loep: 'Kunst om het heerlijk saai te maken'

Ultee neemt Team USA onder de loep: 'Kunst om het heerlijk saai te maken'

03-12-2022 10:38 Laatste update: 13:22
1

Het Nederlands elftal treedt zaterdagmiddag in de achtste finales van het WK aan tegen de Verenigde Staten. Sjors Ultee, kersvers SC Cambuur-trainer en analist van de NOS, vertelt wat we van Team USA kunnen verwachten.

"Het is een heel ander team dan de tegenstanders die we tot nu toe hebben gehad. Een heel fris team met heel veel energie. Veel mensen die in beweging zijn, goed in het combinatiespel, heel dynamisch. Een attractief team dat aan alle kanten wil aanvallen", aldus de 35-jarige coach.

"Alleen scoren gaat niet van harte. Dat komt omdat ze geen echte spits hebben. Maar tot aan de zestien is het een leuke ploeg, met die Amerikaanse spirit erin, dus keihard werken. Een ploeg die het ook als topprestatie zag om de achtste finales te halen." Hij ziet het als een groot contrast met hoe Nederland het WK tot nu toe beleeft. "Hier zijn we in een soort rouwstemming naar de volgende ronde gegaan. Daar was het één groot feest en zag je zelfs president Biden in zijn toespraak enthousiast doen over de overwinning op Iran."

Wat verder de sterke punten zijn van de VS? "Ze zijn defensief heel stabiel en betrouwbaar. Ze hebben dit WK pas één goal tegen gehad en dat was een penalty. En dat terwijl ze zich niet ingraven. Ze hebben steeds veel mensen rond de bal en zetten veel druk erop. Een hele agressieve manier van verdedigen."

En de zwakke punten? "Zoals ik al zei: ze scoren niet makkelijk omdat ze geen echte spits hebben. Een ze zijn heel erg afhankelijk van hun sterspeler, Christian Pulisic. Verder hebben ze dus een jonge, gretige ploeg, maar zie je tot nu toe op dit WK dat het naar het einde van een wedstrijd toe allemaal een stuk minder wordt. Dan komen ze in de vermoeidheid. Het is de vraag hoe lang ze het gaan volhouden met al die energie, en wanneer ze gaan breken. Naast Pulisic is het letten op Timothy Weah. In de wedstrijd tegen Wales was hij bijna overal bij betrokken. Hij heeft diepgang en komt veel aan en in de bal."

Ultee denkt dat we de Verenigde Staten kunnen verslaan op een manier die veel Nederlanders niet per se gezind is, maar wel het meeste resultaat oplevert. "Het zal toch de kunst zijn om het heerlijk saai te maken. Om de Amerikanen te laten uitrazen. Hun backs eruit te trekken, ervoor te zorgen dat die gaan doordekken op onze backs. Zodat er voorin ruimte ontstaat tegen twee centrale verdedigers. Maar dan moet je dus geduldig zijn en zelf het tempo bepalen. Zodat niet hun energie de doorslag geeft, maar de kwaliteit van onze aanvallers. Of het dan weer zo saai wordt? Saai is misschien niet het goede woord, geduldig klinkt wat positiever. Welk woord je ook gebruikt, dat zal toch wel ongeveer de opdracht zijn."