Nieuws

Servische-bondscoach betrapt op uiten van vulgaire taal richting Shaqiri en Xhaka

Servische-bondscoach betrapt op uiten van vulgaire taal richting Shaqiri en Xhaka

03-12-2022 08:22

Servië-bondscoach Dragan Stojkovic heeft zich vrijdagavond in de wedstrijd tegen Zwitserland van zijn slechtste kant laten zien. De oefenmeester zou vulgaire en denigrerende opmerkingen hebben gemaakt tegen spelers van de tegenpartij die een Albanese achtergrond hebben.

De haat tussen Servië en Albanië gaat van ver terug. Het ontstond toen de Serviërs in 1912 de Albanese bevolking op bloedige wijze uit Kosovo verdreven. De haat die daardoor is ontstaan maakt nog steeds groot deel uit van de identiteit van beide landen.

Zo ook bij Stojkovic, waar sprekers van de Servische taal op social media concluderen dat hij na de 2-1 van Servië is riep in de zin van: 'Ik neuk jullie Shiptar-moeders.' Het woord 'shiptar' zou een scheldwoord zijn voor Albanezen, een woord dat Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri maar al te goed begrijpen. Het tweetal heeft een Albanese achtergrond.

Shaqiri zelf is op zijn beurt ook niet vies van wat provocatie. De Zwitserse vedette maakte de openingstreffer en vierde dat door richting de Servische supporters te lopen met de vinger op de mond. In 2018 was het ook al zo ver: de speler van Chicago Fire maakte het gebaar van de Albanese adelaar nadat hij scoorde tegen hetzelfde land.

De haat was ook terug te zien in het aantal kaarten dat is uitgedeeld in de wedstrijd. Arbiter Fernando Rapallini trok elf keer de gele prent, waarvan zeven voor Servië en vier voor Zwitserland.