Nieuws

Advocaat moet weer een club uit de brand helpen: 'Hij kan het vuurtje aanwakkeren'

Advocaat moet weer een club uit de brand helpen: 'Hij kan het vuurtje aanwakkeren'

01-12-2022 12:04

Dick Advocaat moet ADO Den Haag terughelpen naar de Eredivisie. Het is niet de eerste keer dat de inmiddels 75-jarige oefenmeester halverwege het seizoen instapt om een club te redden. Roy Beerens, Mounir El Hamdaoui en Sander Fischer maakten De Kleine Generaal eerder mee in zo'n situatie.

In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt het drietal terug op die situatie. Beerens maakte Advocaat mee bij AZ, nadat de Alkmaarders Gertjan Verbeek hadden ontslagen. "Ik dacht in eerste instantie: wat moet een man van zijn leeftijd, die zoveel heeft bereikt en zwemt in het geld, bij ons doen? Maar daarin heb ik me enorm vergist. Hoe hij het vuurtje kan aanwakkeren, is uniek", aldus Beerens.

Ook El Hamdoui maakte Advovcaat mee in zijn AZ-tijd. "Als er iets verkeerd gaat of je iets niet goed doet, kan hij echt gaan schreeuwen", herinnert de aanvaller zich nog. "Maar tegelijkertijd heeft hij humor, waardoor hij de gunfactor heeft. Die combinatie maakt het fijn om onder hem te spelen en werkt goed. Onder hem stegen we vanuit de middenmoot naar de plekken die recht geven op Europees voetbal."

Fischer speelde een half jaar onder Advocaat, die er niet in slaagde om Sparta in de Eredivisie te houden. "Ik had met Advocaat telkens het gevoel dat we het zouden redden. Hij was altijd recht voor zijn raap en kon soms briesen. Zo erg dat je denkt: trainer, je bent al op leeftijd, let op jezelf. Maar hij zette ons wel altijd op scherp, zelfs iedere training", aldus Fischer.