Dubbelslag Fernandes helpt Portugal langs Uruguay dat strijdend ten onder gaat

28-11-2022 21:58
1

Portugal heeft de volgende ronde van het WK in Qatar bereikt door een 1-0 zege op Uruguay. Door een doelpunt van Bruno Fernandes waren het de Zuid-Amerikanen die aan het kortste eind trokken, na veel gemiste kansen.

De wedstrijd begon zoals je had verwacht: hard, maar met weinig kansen. Na zes minuten was het dan ook al raak: Rodrigo Bentancur pakte de eerste gele kaart namens Uruguay. Op een hoogtepuntje van Cristiano Ronaldo na, waren de kansen in de openingsfase op één hand te tellen. De nummer zeven van Portugal legde de bal terug met zijn schouder, maar het daaropvolgende schot vloog over.

Aan het einde van de eerste helft leek Uruguay dan toch op voorsprong te komen. Als een duveltje uit een doosje stoomde Bentancur op en slalomde drie Portugese verdedigers voorbij. Oog in oog met doelman Diogo Costa faalde hij echter hopeloos, waardoor zijn prachtige actie zonder doelpunt bleef. Net voor rust ontstond er nog een trieste situatie. Paris Saint-Germain-back Nuno Mendes verliet huilend het veld door een blessure.

Na rust kwam dan eindelijk het vuurwerk waar op werd gehoopt. Eerst zorgde een externe factor daarvoor. Een fan rende het veld op om aandacht te vragen voor de situaties in Oekraïne en Iran, wat hij deed met teksten en de regenboogvlag. Kort na dit moment werd de score geopend. Na een goede voorzet van Bruno Fernandes was het Ronaldo die het doelpunt maar wat graag claimde, maar uit de herhaling bleek dat hij de bal nooit had aangeraakt.

Na de openingstreffer moest Uruguay komen, wat het ook deed. Na nieuw ingebrachte aanvallende impulsen met onder andere Luis Suárez kwam het een aantal keer heel dichtbij. Eerste raakte Maxi Gomez – een andere invaller – de paal, waarna El Pistolero de bal in het zijnet werkte. Even later ging de ingevallen Arrascaeta alleen op Costa af, maar zijn poging faalde hopeloos.

Het slotakkoord kwam op naam van opnieuw Fernandes. Na een handsbal van Jose Giménez ging de bal op de stip, waarna de Manchester United-middenvelder voor de 2-0 zorgde.