Van Gaal laat basisplaats Memphis in het midden: 'Ga kaarten niet opengooien'

24 november om 13:30

Louis van Gaal bevestigd nog ontkend dat Memphis Depay in de basis zal starten tegen Ecuador. De bondscoach van Oranje wilden zijn kaarten niet opengooien op de persconferentie.

"Eigenlijk ook een vraag die ik nog niet kan beantwoorden. Het spijt mij. Ik ga mijn kaarten niet opengooien", aldus Van Gaal. "Ik vind Ecuador een moeilijke tegenstander", switcht de trainer naar een ander onderwerp. "Toen wij de tijd en gelegenheid hadden hebben wij tegen Ecuador gespeeld voor Brazilië omdat ik een Amerikaanse tegenstander wilde zien in die tijd. Als ik dat ga vertellen, wie er wel en niet starten, laat ik in mijn kaarten kijken. Ik ken de opstelling van Ecuador ook niet. Ik weet niet of Valencia meedoet, dat scheelt een slok op een borrel. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in het systeem."

Later gaat Van Gaal wat dieper in op de status van Memphis. "Het is belangrijk dat Memphis in groepsverband meetraint. Hij heeft nu dertig minuten meegespeeld en had niet veel last. De volgende stap is 45 minuten. Dat proberen we uit te breiden. Met zijn type blessure is het altijd moeilijk: wanneer kun je beginnen? Dat moeten we op zijn manier verder bouwen."

De kans dat Memphis snel negentig minuten kan gaan spelen, is aanwezig. "Daarvoor hebben we ook data van zijn vorige wedstrijden en trainingen. Dat vergelijken we, en dan komen we tot het besluit wanneer hij 90 minuten kan spelen. Het is wel een speler die uitzonderlijk is, waardoor ik mijn principes opzij heb gezet. Hij is enorm belangrijk voor het team."