Van Dijk: 'Niemand hoeft bang te zijn dat wij niet van ons laten horen'

15 november om 07:24

Nederland begint volgende week maandag aan het WK in Qatar. Om 17.00 uur trappen de mannen van bondscoach Louis van Gaal het toernooi af tegen Senegal. Een ander toernooi dan de voorgaande jaren, gezien de maatschappelijke discussies en de fraduleuze totstandkoming ervan. Aanvoerder Virgil van Dijk sprak erover met De Telegraaf en geeft aan actie te zullen ondernemen waar zijn ploeg dat nodig acht.

Het sportieve plaatje zal zeker niet het enige zijn waar aandacht aan wordt geschonken in Qatar. De discussies over mensenrechten en arbeidsomstandigheden zijn ook niet aan het Nederlands Elftal voorbijgegaan. "Ik heb ook gelezen, gehoord en gezien wat er mis is in Qatar en daar wil ik graag meer van weten. Samen met de groep iets ondernemen en zo bijdragen aan verbetering. Maar niet gedwongen of geforceerd door anderen. Het moet uit de spelersgroep komen en iedere speler moet zich er goed bij voelen. Ja, wij zijn geëngageerd en niemand hoeft bang te zijn dat wij niet van ons laten horen."

Komende donderdag zullen de Oranje-internationals op eigen initiatief een aantal arbeidsmigranten gaan ontmoeten op het trainingscomplex. "Het is een fijn idee om deze mensen te spreken en met hen van gedachten te wisselen over hoe zij alles hebben ervaren de afgelopen tijd." Van Dijk neemt het daarbij op de koop toe dat zo'n ontmoeting wellicht gekunsteld kan gaan ogen. "Als je iets onderneemt bij zo'n massaal evenement als het WK, dan kan dat bijna niet anders." Daarnaast is ook bekend geworden dat de shirts die de Nederlandse spelers dragen in Qatar, zullen worden geveild. De opbrengst zal ten goede komen aan de arbeidsmigranten in het gastland.

Daar blijft het niet bij volgens de Liverpool-verdediger. "Ik hoop dat we de gelegenheid krijgen om daar rond te kijken en als we ergens tegenaan lopen of een gevoel bij hebben dat we iets moeten ondernemen, zullen we dat zeker niet nalaten. Elk initiatief is een goed initiatief."

Sportief gezien wil Van Dijk van onderschatting in de poulefase tenslotte niets weten. "We starten in een best wel zware poule met Senegal en Ecuador. Het kan op een eindtoernooi alle kanten op, maar we hebben een selectie met de kwaliteiten om er iets speciaals van te maken. We gaan erheen om het toernooi te winnen."