Nieuws

Van Basten oppert opvallende nummer 10 voor Oranje: 'Hoop dat hij erbij is'

Van Basten oppert opvallende nummer 10 voor Oranje: 'Hoop dat hij erbij is'

31-10-2022 21:41 Laatste update: 21:43

Als Marco van Basten weer bondscoach van het Nederlands elftal zou zijn, zou hij Guus Til in de basis zetten op het WK. De voormalig topspits ziet in de aanvallende middenvelder iemand die belangrijk kan zijn voor de andere twee aanvallers.

Van Basten neemt de prestaties van Til in het verleden als graatmeter, zegt hij tijdens de uitzending van Rondo bij Ziggo Sport. "Ik heb Til nog in mijn hoofd als de nummer 10 die aansluit. Ze spelen nu met twee aanvallers en je kunt zo'n derde wel gebruiken, want het zijn ook nog aanvallers die uitwijken", aldus de analist, die in de voorhoede aan Steven Bergwijn en Memphis Depay denkt.

"Je hebt ook mensen voor het doel nodig en hij is wel zo'n speler van wie ik denk en hoop dat hij erbij is", vervolgt Van Basten. "Klaassen heeft ook lange tijd zo'n functie gehad en ik zie Til als een nieuwe, jongere jongen die het ook kan. Vorig seizoen deed hij dat heel goed bij Feyenoord. Ik hoop dat het hem ook bij PSV lukt. Ik heb wel vertrouwen in hem. Hij is positief, enthousiast en heeft loopvermogen."

Dick Advocaat, die ook weet hoe het is om Oranje te leiden, snapt de denkwijze van Van Basten wel. “Het is een goede redenatie qua type speler dat daar moet komen. En dat is ook zo, want je staat voorin maar met twee. Maar dan zie ik toch Berghuis als een speler die ook erbij kan komen. Hetzelfde geldt voor Gakpo. Ik denk dat Til een probleem wordt, omdat hij zelfs bij PSV geen basisspeler is.”

Wie er allemaal meegaan naar het WK, is nog maar de vraag. Op vrijdag 11 november maakt Louis van Gaal bekend welke 26 spelers zich uit de 39-koppige voorselectie mogen opmaken voor het toernooi.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!