Exclusive

WK 2022 in Qatar: wie zit er in de staf van het Nederlands elftal?

WK 2022 in Qatar: wie zit er in de staf van het Nederlands elftal?

20-11-2022 11:00 Laatste update: 11:12
3

Het Nederlands Elftal speelt deze winter het WK 2022 in Qatar onder leiding van Louis van Gaal. De bondscoach doet het echter niet in zijn eentje. Hoe ziet de staf van Oranje eruit? VoetbalNieuws zet het voor je uiteen.

Danny Blind: assistent-bondscoach

Blind heeft al de nodige ervaring in het trainersvak. Na zijn spelerscarrière ging de voormalig verdediger van Ajax en Sparta Rotterdam in de jeugd van de Amsterdammers aan de slag bij de O19. In 2005 volgde Blind Ronald Koeman op als hoofdtrainer van Ajax, nadat Koeman zijn ontslag in had gediend na een interne strijd met Louis van Gaal. Die rol vertolkte hij uiteindelijk 64 duels, waarin hij de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker wist te winnen.

In 2012 ging Blind voor een tweede kans in het trainersvak. De vader van Daley Blind ging aan de slag als assistent-bondscoach van Guus Hiddink met het plan hem na het EK 2016 op te volgen. Hiddink vertrok echter eerder, waardoor de trainer al op 3 september 2015 zijn debuut maakte als bondcoach in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ijsland (1-0 verlies). Uiteindelijk wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het EK. Ook de WK-kwalificatie verliep vervolgens dramatisch, na vijf van de tien kwalificatieduels stond Oranje vierde in de groep, waarna Blind werd ontslagen.Danny Blind

Sindsdien liet Blind het trainersvak een aantal jaar achter zich. In 2018 voegde hij zich bij de raad van commissarissen van Ajax. Dat deed Blind tot Louis van Gaal in 2021 op de stoep stond om hem te vragen als assistent-bondscoach.

Edgar Davids: assistent-bondscoach

Als voetballer speelde Davids bij clubs als Ajax, FC Barcelona, Juventus, AC Milan en Internazionale. Louis van Gaal kent de middenvelder van hun gezamenlijke periode bij de Amsterdammers. Verder speelde de oud-controleur onder trainers als Fabio Capello, Roberto Mancini, Frank Rijkaard, Marcello Lippi en Carlo Ancelotti.

Davids is na zijn spelerscarrière vrij snel gestart met het behalen van zijn trainersdiploma. In 2015 ging Davids van start en sindsdien liep hij stages bij FC Twente en Telstar. Toch begon de trainerscarrière van de oud-controleur al eerder. In de nadagen van Davids' voetbalcarrière streek de middenvelder neer bij Barnet in de League Two, waar hij aan de slag ging als speler/coach. Uiteindelijk degradeerde Barnet onder zijn leiding uit de League Two.Edgar Davids

Pas op 1 maart 2018 had Davids zijn tweede en derde klus te pakken, toen hij aan de slag ging bij Nederland onder 20 als assistent-bondscoach en bij Telstar als assistent. Na één maand vertrok Davids vervolgens alweer bij Oranje onder 20.

Na drie jaar als assistent bij Telstar onder Andries Jonker, goede vriend van Van Gaal, kreeg Davids bij het Portugese SC Olhanese de kans om weer op eigen benen staan. Dat dienstverband was wederom niet van lange duur. Nadat Davids op 4 januari 2021 werd aangesteld, werd hij op 19 juli 2021 alweer ontslagen.  

Na bijna een jaar zonder job ging Davids op 9 mei 2022 aan de bak als assistent-bondscoach. De oud-middenvelder werd de opvolger van de naar FC Utrecht vertrokken Henk Fraser.

Frans Hoek: keeperstrainer

Hoek is vrijwel altijd de vaste keeperstrainer onder Van Gaal. De oud-doelman keepte meer dan tien jaar voor FC Volendam en ging daarna als trainer aan de slag. Sinds 1985 was de oud-sluitpost keeperstrainer bij Ajax en in de jaren negentig werkte hij daar samen met Van Gaal. Tussendoor trainde Hoek twee jaar de keepers van FC Volendam.

In 1997 vertrok Hoek in het kielzog van Van Gaal naar FC Barcelona. Dit deed de keeperstrainer van 1997 tot 2003. Van 2000 tot 2003 was Hoek ook werkzaam voor het Nederlands elftal onder Van Gaal.

Vanaf 2006 was het Leo Beenhakker met wie hij samenwerkte. Hoek ging aan de slag als keeperstrainer bij Polen, waar Beenhakker bondscoach was. Dit deed Hoek drie jaar lang, tot Van Gaal als trainer van Bayern München aan de slag ging en Hoek met hem mee ging. Ook bij Manchester United en tijdens het tweede ambtstermijn van Van Gaal bij Oranje was Hoek de keeperstrainer.

Toen Van Gaal voor zijn derde ambtstermijn bij het Nederlands elftal ging, kon de bondscoach daarom maar bij één keeperstrainer uitkomen: Frans Hoek.