Nieuws

'Kil afscheid De Jong past niet bij PSV: Arnesen toch niet langer in beeld'

'Kil afscheid De Jong past niet bij PSV: Arnesen toch niet langer in beeld'

17-09-2022 10:15

John de Jong werd vrijdagavond door PSV uit zijn functie als technisch directeur ontheven. Het Eindhovens Dagblad spreekt over een 'kil' afscheid voor de ontslagen bestuurder. Daarnaast is Frank Arnesen toch niet in beeld om De Jong op te volgen, meldt Voetbal International.

De Jong weigerde aan het slot van de zomerse transferperiode Cody Gakpo óf Ibrahim Sangaré van de hand te doen. Dit was tegen het zere been van de raad van commissarissen. Het overzichtsorgaan vond het noodzakelijk voor het waarborgen van de financiële positie van de Eindhovenaren dat er een grote uitgaande transfer plaats zou vinden. Ruud van Nistelrooij, De Jong én de voltallige directie wilden hier echter niet in mee, omdat de sportieve ambities daardoor een flinke knauw zouden oplopen.

Het Eindhovens Dagblad weet zaterdag te melden dat de rvc de technisch directeur al eerder deze week op de hoogte bracht dat hij ontslagen zou gaan worden. 'Het vertrek lekte vrijdagmiddag al uit, waarbij PSV de regie compleet kwijt was en als de brandweer een afvloeiingsregeling met De Jong is opgesteld', schrijft de regionale krant. De financiële compensatie voor De Jong is fors: de bestuurder krijgt een 'belangrijk deel' van zijn salaris mee. Zijn contract liep tot medio 2024 bij PSV.

Volgens het ED had De Jong - in diverse functies ruim 22 jaar verbonden aan de Brabantse club - een warmer afscheid verdiend. 'De manier waarop hij weggaat, past niet bij PSV zoals De Jong het zelf zou kunnen zeggen.' Toch is het uitblijven van de uitgaande klapper op de transfermarkt niet de enige reden voor het ontslag. Het wordt de td aangerekend dat de sportieve voortgang van PSV ondermaats is geweest onder zijn leiding. Enkele kostbare missers (Armindo Bruma, Timo Baumgartl en Maxi Romero) drukken en drukten nog altijd zwaar op de begroting van PSV.

De verkoop van 'één kroonjuweel' werd daardoor nodig geacht. 'Het was eind augustus intern bij PSV zeg maar de druppel die de emmer deed overlopen. Leeds United bood 43 miljoen euro en over dat bod was binnen PSV discussie.' Daarnaast lijkt het onwaarschijnlijk dat Arnesen de opvolger wordt van De Jong stelt VI. Volgens het ED is de combinatie tussen Marcel Brands en de Deen 'lastig denkbaar', omdat ze 'verschillende competenties' hebben