Hoe verliepen de EK-kwalificatie, oefenduels en EK-wedstrijden voor Engeland?

Hoe verliepen de EK-kwalificatie, oefenduels en EK-wedstrijden voor Engeland?
10 juli om 12:40
Laatste update: 10 juli om 12:34

Het Nederlands elftal mag zich opmaken voor de halve finales van het EK, waarin het Engeland zal treffen. De Engelsen weten dit Ek nog maar weinig indruk te maken, maar zullen toch gebrand zijn op hun tweede EK-finale op rij. VoetbalNieuws.nl schetst de vorm van de Oranje-opponent.

EK-kwalificatie van Engeland voor het EK 2024


Roemenië deelde een loodzware kwalificatiegroep met Italië, Oekraïne, Noord-Macedonië en Malta. In de acht wedstrijden die de Engelsen speelden, werden er in totaal 20 punten gepakt en daarmee werden ze zelfs groepswinnaar. Italië eindigde met zes punten minder in die kwalificatiegroep op de tweede plek en ook nummer drie Oekraïne had zes punten minder.

De uitslagen op een rij:

Italië – Engeland 1-2
Engeland – Oekraïne 2-0
Malta – Engeland 0-4
Engeland – Noord-Macedonië 7-0
Oekraïne – Engeland 1-1
Engeland – Italië 3-1
Engeland – Malta 2-0
Noord-Macedonië – Engeland 1-1

Oefencampagne


Net als elk ander aan het EK deelnemend land, speelde Engeland een aantal oefenwedstrijden in aanloop naar het toernooi, verdeeld over twee interlandperioden. In de eerste periode werd er met 0-1 verloren van Brazilië en met 2-2 gelijkgespeeld tegen België. In de tweede interlandperiode voorafgaand aan het EK wonnen The Three Lions met 3-0 van Bosnië en Herzegovina, maar verloren zij ook op Wembley met 0-1 van IJland, waardoor het team van Gareth Southgate met een minder gevoel richting Duitsland gingen.

Engeland op het EK 2024


In de groepsfase van het EK werd Engeland gekoppeld aan Servië, Slovenië en Denemarken. In de openingswedstrijd was een doelpunt van Jude Bellingham genoeg voor een minimale zege. De tweede wedstrijd kwam Engeland meer in de problemen. Ondanks een vroeg doelpunt van Harry Kane was Denemarken bij vlagen beter en mocht Southgate van geluk spreken met een 1-1 gelijkspel. Ook in de derde groepswedstrijd stelde de Engelsen behoorlijk teleur en kwamen zij niet verder dan een bloedeloos gelijkspel. De magere resultaten waren wel voldoende voor de groepswinst, waardoor Engeland zich mocht opmaken voor een ontmoeting met Slowakije.

Engeland kwam in een slechte wedstrijd op 0-1 achter en sleepte pas in extremis een verlenging uit het vuur na een omhaal van Bellingham. In de verlenging was het doelpunt van Kane voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Hierin kwam Engeland Zwitserland tegen en wederom was het Zwitserland dat op voorsprong kwam. Tien minuten voor tijd was het Bakayo Saka die Engeland aan een verlenging hielp. In de verlenging leken beide ploegen uit op strafschoppen en dat moest uiteindelijk ook de beslissing worden. Engeland schoot alle vijd de strafschoppen raak en mag, ondanks het matige spel, nog altijd dromen van EK-winst.