Wat zijn de beste prestaties van Engeland onder Gareth Southgate?

Al lange tijd aan het roer: wat zijn de successen van Southgate bij Engeland?

10 juli om 20:14
Laatste update: 10 juli om 20:14

Engeland is in de halve finale de volgende tegenstander van Nederland. Daarmee reikte de manschappen van Gareth Southgate wederom ver in een toernooi. Wat zijn eigenlijk de beste prestaties van The Three Lions onder de huidige bondscoach? VoetbalNieuws.nl zet ze voor je op een rij.

Precies honderd wedstrijden had Southgate de leiding over Engeland. In de kwartfinale tegen Zwitserland behaalde hij die mijlpaal. Erg soepel verliep die kwartfinale niet, want er moesten strafschoppen aan te pas komen om een ticket voor de volgende ronde te boeken. Het is niet de eerste keer dat The Three Lions een strafschoppenserie overleven onder de bondscoach. Sinds eind september 2016 staat hij aan het roer.

Wat zijn de beste prestaties van Engeland onder Southgate?

Wereldkampioenschap 2018:

Onder leiding van Southgate bereikte Engeland de halve finales van het WK 2018 in Rusland, hun beste prestatie sinds 1990. Met een jonge en dynamische ploeg versloeg Engeland onder andere Colombia en Zweden, voordat ze in de halve finale nipt verloren van Kroatië. De vierde plaats werd gevierd als een grote stap voorwaarts. In het duel met Colombia rekende The Three Lions voor een deel af met een trauma. Er moesten penalty's aan te pas komen en voor het eerst in jaren wist Engeland een serie te winnen.

Nations League 2019:

In de allereerste editie van de UEFA Nations League wist Southgate Engeland naar de halve finales te brengen. Engeland versloeg sterke teams zoals Spanje en Kroatië in de groepsfase. Hoewel ze verloren van Nederland in de halve finale, behaalden ze uiteindelijk de derde plaats door Zwitserland te verslaan na strafschoppen. In de halve finale tegen Oranje moest er ook verlenging aan te pas komen. Marcus Rashford en Matthijs de Ligt scoorden in de reguliere speeltijd, waarna een eigen doelpunt van Kyle Walker en Quincy Promes de uitieindelijke einduitslag bepaalden.

EK 2021:

Het EK 2021 was misschien wel Southgate's meest opmerkelijke prestatie tot nu toe. Engeland bereikte de finale, hun eerste grote toernooifinale sinds 1966. Onderweg versloegen ze Duitsland, Oekraïne en Denemarken. Lang leek ook de eerste Europese titel in Engeland te blijven, maar een gelijkmaker van Leonardo Bonucci bepaalde uiteindelijk de score op 1-1. Tijdens de strafschoppenserie miste Italië als eerste, maar Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka deden dat ook na elkaar. Daarmee pakte Italië de Europese titel en bleef de finale slechts tot nu toe de kroon op het werk van Southgate.