Ronaldo beschuldigd van 'ambush marketing' na delen hartslagdata tijdens EK

Ronaldo beschuldigd van 'ambush marketing' na delen hartslagdata tijdens EK
4 juli om 20:10

Cristiano Ronaldo is in opspraak geraakt wegens vermeende 'ambush marketing' tijdens het EK voetbal. Het bedrijf WHOOP, waarin Ronaldo onlangs investeerde, publiceerde na de gewonnen achtste finale tegen Slovenië zijn hartslaggegevens tijdens de strafschoppenserie.

Ambush marketing verwijst naar het profiteren van een evenement door zich ermee te associëren zonder officiële sponsor te zijn. WHOOP zou dit hebben gedaan door Ronaldo's data te delen, ondanks dat het bedrijf geen officiële band met het EK heeft. Ronaldo is sinds vorige maand investeerder en wereldwijd ambassadeur van WHOOP, dat polsbanden produceert die verschillende lichaamsdata, zoals hartslag, meten. Naast Ronaldo draagt ook Virgil van Dijk een WHOOP-band tijdens het toernooi. Ook zijn data zijn eerder gepubliceerd.

WHOOP toonde dat Ronaldo vlak voordat hij scoorde tijdens de strafschoppenserie tegen Slovenië zijn hartslag liet dalen tot onder de 100 slagen per minuut. Na de beslissende penalty van Bernardo Silva piekte zijn hartslag tot 180 slagen per minuut. Data van Ronaldo's gemiste penalty tijdens de verlenging werden niet gedeeld.

Ricardo Fort, voormalig hoofd sponsoring bij Coca-Cola en Visa, verklaarde dat dit illegaal is en zowel Ronaldo als WHOOP een boete zouden moeten krijgen. Een vergelijkbare situatie deed zich voor tijdens het EK 2012, toen Nicklas Bendtner een boete kreeg en geschorst werd na het tonen van Paddy Power-onderbroeken tijdens een doelpuntenviering.

De UEFA heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het incident, wat kan leiden tot sancties voor zowel Ronaldo als WHOOP. Dit onderzoek zal bepalen of Ronaldo schuldig is aan het overtreden van marketingregels en welke gevolgen dit zal hebben voor zijn deelname aan het EK.