Dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-tegenstander Turkije

Dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-tegenstander Turkije
6 juli om 09:17
Laatste update: 6 juli om 09:38

Zaterdagavond zit heel Nederland voor de buis gekluisterd als Oranje het in de kwartfinales van het EK opneemt tegen een taaie tegenstander: Turkije. Bondscoach Ronald Koeman staat voor de uitdaging om, net zoals in de wedstrijd tegen Roemenië, een tactisch meesterwerk af te leveren en Oranje naar een onvergetelijk toernooi te leiden. VoetbalNieuws.nl neemt je mee in een analyse van de sterktes en zwaktes van de Turken en hoe Oranje deze avond als halvefinalist van het veld kan stappen.

Turkse storm bij standaardsituaties

Turkije heeft dit toernooi al laten zien hoe gevaarlijk ze kunnen zijn bij standaardsituaties. In de achtste finale tegen Oostenrijk (1-2) scoorde Merih Demiral tweemaal uit een corner. Dat toont aan dat Turkije een goed geoliede machine is, vooral als het gaat om dode spelmomenten mee. De Oranje-verdediging zal dus op scherp moeten staan om deze dreiging te neutraliseren.

Individuele klasse en creatieve krachten

Met talentvolle jonge spelers zoals Arda Güler van Real Madrid en Baris Yilmaz van Galatasaray beschikt Turkije over jongens die het verschil kunnen maken. Güler, een slimme en creatieve valse spits, is meester in het creëren van kansen en het nemen van corners. Zijn vermogen om ruimtes te vinden, de ballen neer te leggen waar hij wil en zijn medespelers perfect in stelling te brengen, maakt hem een constante dreiging voor elke defensie, ook voor het ervaren verdedigingsblok van Oranje.

De Turkse muur

De defensieve tactiek van Turkije is gebaseerd op een solide vijfmansverdediging, versterkt door Kaan Ayhan als derde centrumverdediger. De compacte verdedigingslinie dwingt tegenstanders vaak om via de flanken te spelen. Hoewel dit voor veel teams een uitdaging vormt, heeft Oranje tegen Roemenië laten zien dat ze de vaardigheden hebben om spelers tussen de linies te vinden en te benutten.

De opstelling van Turkije tegen Oostenrijk (3-4-3): Günok; Ayhan, Demiral, Abdülkerim; Müldür, Yüksek, Kökçü, Kadioglu; Yilmaz, Güler, Yildiz.

Het gemis van Demiral

Demiral zal de wedstrijd tegen Nederland gaan missen wegens een schorsing vanuit de UEFA. De Turkse verdediger kreeg de schorsing opgelegd vanwege een wolvengebaar dat hij maakte tijdens de achtste finale tegen Oostenrijk. Dit gebaar wordt geassocieerd met de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven. Demiral ontkende echter dat er een politieke boodschap achter zijn gebaar zat. De 26-jarige speler begon als wisselspeler aan het EK, maar heeft zich in de basisopstelling weten te knokken. Ook was hij bij de overwinning tegen Oostenrijk van enorm belang met twee doelpunten in de 1-2 overwinning.

Snelheid en omschakeling

Baris Yilmaz (linksboven op de teamfoto) is cruciaal voor de snelle omschakeling van Turkije. Zijn snelheid en loopvermogen maken hem zowel aanvallend als verdedigend waardevol. Hij is de speler die Turkije helpt snel terrein te winnen en kansen te creëren. Maar het zijn juist deze momenten van snelle omschakeling waar Oranje zijn kansen kan ruiken.

De onvoorspelbaarheid van Montella

Bondscoach Vincenzo Montella staat bekend om zijn flexibiliteit en past zijn tactiek aan op basis van de tegenstander en beschikbare spelers. Dat kan zorgen voor verrassende opstellingen, wat Turkije een moeilijk te bespelen tegenstander maakt. Echter, tegen Oranje zal Montella het zonder voormalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü moeten doen, die geschorst is vanwege een dosis gele kaarten.

Turkse zwaktes onder druk

Hoewel de Turkse verdediging compact kan zijn, heeft Turkije moeite om de bal lang in bezit te houden tegen teams die hoog druk zetten. Ze worden vaak teruggedrongen in hun eigen zestien en maken regelmatig foutjes, zoals bleek in de tweede helft tegen Oostenrijk. Turkije kwam weliswaar op een 0-2 voorsprong, maar gaf die bijna nog uit handen. Hun oplossing: lange ballen naar voren jagen en hopen op de snelheid van de aanvallers.

Die inconsistentie kan echter dodelijk zijn tegen een goed georganiseerd team. Tegen Oostenrijk maakte Turkije veel onnodige fouten en verloor het de controle, wat leidde tot een chaotisch spelbeeld. Dit gebrek aan discipline kan door een georganiseerde tegenstander worden uitgebuit, zoals bleek uit de gemakkelijke 3-0 zege van Portugal in de groepsfase.

Oranje's kans: druk en balcirculatie

Door hoge druk te zetten op de Turkse verdediging, vooral in de tweede helft, kan Oranje profiteren van de neiging van Turkije om onder druk fouten te maken. Dit kan leiden tot kansen én, vanzelfsprekend, doelpunten. Oranje moet het vierkant op het middenveld blijven gebruiken om controle te houden en de balcirculatie te bevorderen. Dit kan Turkije dwingen om hun compacte verdediging te verlaten en ruimtes te creëren waar Nederland gebruik van kan maken.

Tegen Roemenië deed Oranje dit uitstekend door Steven Bergwijn in dat vierkant te laten spelen. Op de rechterflank was er daardoor veel ruimte voor Denzel Dumfries. Uiteraard is het de vraag hoe Koeman dat deze keer zal invullen. Oranje heeft verschillende wapens. Tegen Polen stond Simons op rechtsbuiten, tegen Frankrijk Frimpong, tegen Oostenrijk Malen en tegen Roemenië trok Bergwijn naar binnen om ruimte maken voor Dumfries.

Efficiëntie bij standaardsituaties

Verbetering van de efficiëntie bij corners en andere standaardsituaties kan cruciaal zijn, vooral gezien de Turkse kwetsbaarheid bij het verdedigen daarvan. Een doelpunt uit een spelhervatting kan het verschil maken tegen een stugge tegenstander. Tegen Roemenië kopte Stefan de Vrij een corner in het zijnet en Virgil van Dijk er één op de paal. Met een beetje geluk kunnen ook zulke momenten de doorslag geven.

Controle en dominantie op het middenveld

Tot slot, door de controle op het middenveld te behouden en spelers zoals Xavi Simons vrij te spelen, kan Nederland de Turkse defensie uit elkaar spelen en kansen creëren. Het middenveld moet dominant zijn om de wedstrijd te dicteren. Tegen de Roemenen was dit het geval. Koeman was lovend over Simons. "Hoe hij positie kiest, zijn drive. Hoe hij dat duel wint waar de 3-0 uitkomt. Dat hij nu op die plek speelt, heeft mede te maken met de problemen die je op het middenveld hebt door de vele blessures. Vaak gebeurt het door zulke dingen dat je het puzzeltje op de juiste manier legt", aldus de bondscoach.

Een 'puzzelstukje' voor de overwinning

Het puzzeltje op de juiste manier leggen, dat tracht ieder elftal in iedere wedstrijd te doen. Tegen Roemenië lukte dat voor Oranje, tegen Turkije hopelijk ook. Voor de laatste échte vaderlandse voetbaleuforie moeten we even terug in de tijd. In 2014 versloeg Nederland Costa Rica na strafschoppen en bereikte het de halve finales van het WK. De kans dat we weer zulke avonden gaan beleven, zit er ineens weer dik in. Van een afgeschreven Oranje tegen Oostenrijk, naar een mogelijke kanshebber voor de EK-titel. Het kan snel gaan in het voetbal.