Füllkrug redt Duitsland tegen Zwitserland, grote schrik en winst voor Hongarije

Wedstrijdverslag Zwitserland - Duitsland en Schotland - Hongarije
23 juni om 23:00

Duitsland en Zwitserland hebben onderling bepaald dat Die Mannschaft Groep A afsluit als groepswinnaar. Niclas Füllkrug werd de absolute held door in de laatste minuut de gelijkmaker binnen te koppen. Bij Schotland - Hongarije was grote schrik en een geweldig slot waarna de Hongaren wonnen.

Duitsland verzekerde zich als eerste land op het Europees Kampioenschap voor de achtste finales. Toch stond er tijdens de laatste speelronde van de groepsfase nog genoeg op het spel, want zowel Zwitserland als Schotland kon zich nog plaatsen voor de volgende ronde. Hongarije kon dan wel de tweede plek niet meer behalen, maar toch speelden zij ook niet alleen voor de eer. Met een juist resultaat zouden zij zich mogelijk kunnen voegen tussen de beste nummers drie, maar dan moest er wel gewonnen worden van Schotland.

Bij Zwitserland - Duitsland begon het grote spektakel. Robert Andrich dacht Duitsland al vroeg op voorsprong te schieten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De middenvelder schoot van afstand en daarbij ging Yann Sommer opzichtig de fout in. Met het schot van Andrich was niets mis, maar in de opbouw tot het doelpunt vond de VAR dat Jamal Musiala een overtreding had begaan. Scheidsrechter Orsato werd naar de kant gehaald en ging mee in het besluit. Waar Duitsland niet scoorde lukte het Zwitserland wel. Vanuit een corner kwam Dan Ndoye vrij na een voorzet en tikte knap binnen. Even leek er spraken van buitenspel, maar omdat Antonio Rüdiger instapte stond de Zwitser net geen buitenspel.

In de tweede helft ging Duitsland op zoek naar een doelpunt, net als Hongarije en Schotland. Beide ploegen in Stuttgart waren aan elkaar gewaagd, maar vochten het vooral uit op het middenveld. Vlak voor rust kopte verdediger Willi Orban op de lat, alleen bleef het daar vooral bij met de kansen. In de tweede helft zochten beide partijen steeds aanvallender naar de openingstreffer. Bij Duitsland kreeg Musiala een geweldige kans na een fantastische pass van Florian Wirtz, maar zijn poging trof ditmaal geen doel.

Kort voor de zeventigste minuut werd het akelig stil op de tribunes in Stuttgart. Barnabás Varga kwam in botsing met Angus Gunn en ging naar de grond. Nog twee andere spelers werden geraakt, maar al snel bleek dat de paniek groot was op het veld. De medische staf werd snel op het veld gehaald en na meedere minuten van behandeling verliet de Hongaarse aanvaller het veld per brancard. Zijn status was niet bekend, want tijdens zijn vervoer werd er een doek om Varga heen gehouden om mogelijke pottenkijkers te weren. De VAR keek nog of de bal op de stip moest, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Kort dacht Zwitserland met nog enkele minuten op de klok de voorsprong te vergroten naar 2-0. Echter vertrok Ruben Vargas net te vroeg en ging de vlag van de assistent-scheidsrechter omhoog. Het spel hoefde niet lang te wachten, want de VAR-ingreep was kort. De beslissing was juist en dus kwam Duitsland goed weg in hun zoektocht naar de gelijkmaker. Op het andere veld deden beide teams er alles aan om tot scoren te komen, maar daar lukte het totaal niet.

In Frankfurt werd Füllkrug de grote held. In de blessuretijd scoorde hij met het hoofd de gelijkmaker en daarmee wipte Die Mannschaft weer over Zwitserland heen. Daarmee zal Duitsland Groep A afsluiten als groepshoofd en moeten aantreden tegen een nummer drie. Hoewel de schrik bij Hongarije groot was hadden de Hongaren nog tijd voor een geweldige stunt. In een van de laatste acties counterde Hongarije naar de goal en van dichtbij scoot Kevin Csoboth binnen. Schotland gaat daarmee naar huis en Hongarije de wachtkamer in als nummer drie.