Dit is het gecombineerde elftal van Nederland en Frankrijk voor het EK

VN Teamcombo: Oranje getinte defensie, Frans middenveld en Memphis of Mbappé?

21 juni om 13:26
Laatste update: 21 juni om 13:32

Vrijdagavond staat de kraker tussen het Nederlands elftal en Frankrijk op het programma. Dat is een treffen tussen twee landen met spelers van uitzonderlijke kwaliteiten. VoetbalNieuws.nl presenteert je een elftal dat zou kunnen samenspelen wanneer de spelers van de twee teams worden gecombineerd.

Doelman: Maignan
In het doel gaat het tussen Mike Maignan en Bart Verbruggen. De 28-jarige sluitpost van Frankrijk is de opvolger van recordinternational Hugo Lloris en sinds dat hij onder de lat staat is de positie van doelman geen enkele keer punt van discussie geweest. Wat voor goede indruk Verbruggen ook maakt, hij legt het nog af tegen Maignan.

Rechtsback: Dumfries
Op de positie van rechtsback gaat het tussen Denzel Dumfries en Jules Koundé. Kies je voor aanvallende drive of defensieve zekerheid? In dit geval krijgt de aanvallende drive de voorkeur (hint naar de andere flank). Dumfries is één van de gevaarlijkste rechtsbacks als het op opstomen naar de helft van de tegenstanders gaat.

Rechter centrale verdediger: Saliba
Rechts in het centrum is er keuze tussen William Saliba en Stefan de Vrij. Verdedigend gezien staan ze allebei hun mannetje, als is de Fransman voetballend gezien wel wat sterker met het indribbelen. Bovendien is Saliba ook met corners een gevaarlijk wapen gebleken bij Arsenal. Saliba krijgt de voorkeur boven de toch ook constante De Vrij.

Linker centrale verdediger: Van Dijk
Virgil van Dijk of Dayot Upamecano? Hoe sterk en snel Upamecano ook is, een leider als Van Dijk wil je in je team. De captain van Oranje zet alles en iedereen goed weg en blinkt daarnaast zowel positioneel als voetballend gezien uit. Bovendien is Van Dijk de piloot van de Oranje-luchtmacht met corners.

Linksback: Aké
Op de linksbackpositie krijgen we dezelfde discussie als op rechts. Wil je een opstomende Theo Hernández of een defensief meer betrouwbare Nathan Aké. De Nederlander krijgt van ons de voorkeur. Hernández maakt indruk met zijn snelheid, maar in de buurt van de zestien van de tegenstander weet hij vaak niet de juiste oplossing te kiezen. Aanvallend is Aké wel wat minder dan Hernández, maar tegen Polen was hij wel goed voor twee assists.

Centrale middenvelders: Tchouaméni en Kanté
Het defensieve blok bestaat uit Aurélien Tchouaméni en N’Golo Kanté. Ik hoor je denken: Tchouaméni is toch geblesseerd? We nemen hem wel mee omdat hij bij de EK-selectie van Frankrijk zit en waarschijnlijk nog in actie gaat komen tijdens het toernooi. Ook over Kanté hoeven we niet te veel woorden vuil te maken. De man verzet bergen met werk en is overal op het veld te vinden. Joey Veerman, Jerdy Schouten en Ryan Gravenberch leggen het allemaal af tegen dit sterke Franse duo.

Aanvallende middenvelder: Griezmann
Met Antonie Griezmann krijgen we een heel Frans middenveld. De routinier is als een fles wijn: hoe ouder hij wordt, hoe beter ook. Qua snelheid levert de creatieveling nogal wat in, maar dat compenseert hij met slimme loopacties en één à twee keer raken. Griezmann stel je sneller op dan Tijjani Reijnders, die ook wel een goede indruk maakt bij Oranje maar tekort komt voor dit ensemble.

Rechtsbuiten: Dembélé
Ousmane Dembélé weet niet of hij links of rechts is en dat is precies wat hem zo goed maakt. De Franse snelheidsduivel kan buitenom en binnendoor en zijn directe tegenstanders worden daardoor vaak opgezadeld met gele kaarten. De rechtsbuitenpositie is juiste een punt van discussie bij Oranje en daarom moeten Xavi Simons, Donyell Malen en Jeremie Frimpong hun meerdere erkennen in Dembélé.

Spits: Mbappé
Kylian Mabppé of Memphis Depay. Hoe belangrijk Memphis ook voor Oranje is, dit is geen moeilijke keuze. Ook met masker stel je Mbappé blind op in je elftal.

Linksbuiten: Gakpo
Met Cody Gakpo is er toch nog plaats voor een Nederlander in het elftal. De linksbuiten liet tegen Polen maar weer eens zien hoe dreigend en belangrijk hij is voor Oranje. Dat kunnen we in mindere mate zeggen van Marcus Thuram voor Frankrijk.