Engeland overtuigt weinig: vroege goal Bellingham genoeg voor zege op Servië

16 juni om 22:54

Engeland is het EK begonnen met een kleine zege op Servië. In Gelsenkirchen wonnen The Three Lions, één van de topfavorieten voor de eindzege, met 0-1. Jude Bellingham was met een vroege treffer de matchwinner.

In de eerste helft nam Engeland al snel de controle. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate begon sterk, waarna na dertien minuten de eerste goal viel. Bellingham kopte de bal binnen uit een voorzet van Bukayo Saka. Het Engelse publiek vierde dat luidkeels met het zingen van 'Hey Jude', een toepasselijk eerbetoon aan hun jonge held.

Servië kreeg ook kansen, met name via Aleksandar Mitrovic, die na twintig minuten een hard schot net naast zag gaan. Ondanks het overwicht van de Engelsen, loerden de Serviërs op kansen, maar slaagden ze er niet in om het solide centrale duo van John Stones en Marc Guehi te passeren. Kort voor rust had Kyle Walker nog een grote kans om de voorsprong van Engeland te verdubbelen, maar zijn schot ging voorlangs. Daarom werd er gerust met een 0-1 stand in het voordeel van Engeland. De eerste helft eindigde voor Servië met een klein smetje. Oud-Groningen-speler Filip Kostic viel geblesseerd uit en werd vervangen voor Filip Mladenovic.

Waar Engeland de gehele eerste helft nauwelijks in de problemen kwam, had het in de tweede veel meer moeite met de Serviërs. Mitrovic dacht een kwartier na rust een strafschop te versieren nadat hij ten val kwam toen hij Kieran Trippier en Jordan Pickford omspeelde, maar scheidsrechter Daniele Orsato zag er niets in.

Het spel golfde op en neer, maar de grootste kans kwam in de 77e minuut voor Engeland. Invaller Jarrod Bowen bediende Harry Kane met een uitstekende voorzet, waarna de spits en aanvoerder de bal op de lat kopte. Verdere goals vielen er niet, waardoor Engeland na het billenknijpen in de slotfase toch tevreden van het veld afstapt.

De Engelsen gaan voorlopig aan kop in poule C, aangezien Slovenië en Denemarken eerder op de dag gelijkspeelden (1-1). Komende donderdag wacht voor Engeland de kraker tegen Denemarken. Servië speelt op diezelfde dag tegen Slovenië.