Dit is hoe vaak Duitsland Europees Kampioen is geworden

Dit is wanneer Duitsland voor het laatst Europees Kampioen werd

29 juni om 15:45
Laatste update: 29 juni om 15:45

Duitsland treft zaterdagavond Denemarken in de achtste finale op het EK 2024. Duitsland is als gastland één van de favorieten voor de eindzege. Hoe vaak won Duitsland het EK al? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Duitsland geldt al sinds jaar en dag als voetbalgrootheid. Toch speelde Der Mannschaft in het begin nog niet mee op het EK. Pas in 1972, toen het toernooi voor de vierde keer georganiseerd werd, deed Duitsland voor het eerst mee aan het Europese toernooi.

Hoe vaak won Duitsland het EK?

 In 1972 werd het EK gehouden in België en bestond het deelnemersveld slechts uit vier landen. Duitsland deed voor het eerst mee aan een EK en wist meteen beslag op de titel te leggen. In de halve finale werd gastland België verslagen en in de finale waren de Duitsers met 3-0 te sterk voor de Sovjet-Unie. Acht jaar later wist Duitsland wederom het EK te winnen. Inmiddels was het deelnemersveld verdubbeld naar acht deelnemers. In de finale in Stadio Olimpico wist Duitsland met 1-2 van België te winnen.

Wanneer won Duitsland voor het laatst een EK?

De volgende bekerwinst liet een stuk langer op zich wachten. In 1996 deden zestien landen mee aan het eindtoernooi in Engeland en was de opzet vergelijkbaar met hoe wij deze nu kennen. Duitsland werd groepshoofd in een poule met Tsjechië, Italië en Rusland. In de kwartfinale werd afgerekend met Kroatië alvorens Engeland in de halve finale de tegenstander was. Na een strafschoppenserie won Duitsland en kwam zij in de finale Tsjechië weer tegen. Duitsland won de finale met 2-1 en mocht zich voor de derde keer Europees Kampioen noemen.

Hoeveel EK-finales verloor Duitsland?

Ondanks de drie successen gingen er ook een aantal finales verloren voor Duitsland. In 1976 werd de finale verloren met strafschoppen van Tsjecho-Slowakije. Ook in 1992 kwam Duitsland net tekort voor de eindzege. In de finale was Denemarken met 0-2 te sterk voor onze Oosterburen. De meeste recente finale voor Duitsland was die in 2008, toen het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland werd afgewerkt. In de finale deed het doelpunt van Fernando Torres Duitsland de das om. Het team verloor voor de derde keer een EK-finale.