EK-koorts stijgt: bij deze edities was het Nederlands elftal er niet bij op het eindtoernooi

EK-koorts stijgt: bij deze edities was het Nederlands elftal er niet bij op het ei
16 juni om 09:18
Laatste update: 16 juni om 07:08

Nog een week en dan gaat het EK voetbal van start. Nederland zal hopen de prestaties van de afgelopen jaren te verbeteren en de gloriedagen van 1988 te herleven. Echter was Oranje niet altijd van de partij en VoetbalNieuws vertelt je wanneer dat was.

Afwezig in de oude opzet

De eerste edities van het EK werden gehouden met slechts vier deelnemers. In 1960 werd voor het eerst het EK georganiseerd en het Nederlands elftal was afwezig. Oranje besloot zich niet aan te melden voor het toernooi waar uiteindelijk enkel Frankrijk, als gastland, de Sovjet-Unie, Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije aan mee deden. Drie jaar later probeerde Oranje zich wel te kwalificeren. Opvallend genoeg beleefde Luxemburg het hoogtepunt uit de voetbalgeschiedenis van dat land door het Nederlands elftal te verslaan. Hierdoor kon Nederland deelname aan het EK van 1964 vergeten.

Voor de kwalificatie van het EK in 1968 waren alle ogen gericht op Johan Cruijff. Echter ging het allesbehalve soepel. Oranje werd derde in de kwalificatiepoule achter Hongarije en Duitsland en deed wederom niet mee. In de jaren die volgde floreerde het Nederlandse voetbal. Zowel Feyenoord als Ajax wonnen de Europa Cup 1 en wederom keek men naar Cruijff. Joegoslavië was echter wederom te sterk in de kwalificatie waardoor voor de vierde maal op rij het EK werd misgelopen.

Omkoping in '84

Na twee deelnames en een derde plaats op het EK van 1976 leek de weg omhoog ingezet. Oranje presteerde keurig in de kwalificatiereeks en meerdere toptalenten dienden zich aan. Ruud Gullit en Marco van Basten kwamen om de hoek kijken, maar genoeg was het niet. In een poule met Spanje werd Oranje, ondanks een gelijk aantal punten, tweede. Curieus was dit wel te noemen. In de voorlaatste ronde ging Nederland aan kop in de poule en na een 5-0 overwinning op Malta leek kwalificatie een zekerheid. Spanje moest met elf goals verschil winnen van Malta en toen beide partijen met een 3-1 stand de rust in gingen, leek het gedaan. Na rust scoorde Spanje er flink op los en werd het jawel, 12-1. Spanje plaatste zich en Malta kon maanden later ineens een gloednieuw trainingscomplex openen. Naderhand besloot de UEFA dat beslissende kwalificatiewedstrijden tegelijkertijd gespeeld moesten worden.

Turkije-Nederland: 3-0

Teleurstelling in 2016

Het leek een speels gemak te gaan worden. Nederland had een aantal topspelers in de selectie, een makkelijke loting en voor het eerst plaatsten de nummers één en twee van de kwalificatiepoule zich direct voor een eindtoernooi. Niets bleek minder waar. Oranje kende één van de grootste teleurstellingen in de geschiedenis. Guus Hiddink verloor wedstrijd na wedstrijd en enkel tegen de absolute dwergen werd gewonnen. Danny Blind kon het tij ook niet keren en achter Tsjechië, IJsland en Turkije werd Oranje vierde. Voor het eerst in dertig jaar werd een EK misgelopen.