Deze Nederlandse scheidsrechters floten op een EK-eindronde

Dit zijn alle Nederlandse scheidsrechters die actief waren op het EK
19 juni om 11:30

Danny Makkelie is de enige Nederlandse scheidsrechter die tijdens het EK actief zal zijn. De geboren Dordtenaar fluit woensdag het duel tussen gastland Duitsland en Hongarije in Poule A. In het verleden waren op het EK meerdere Nederlandse scheidsrechters actief. VoetbalNieuws.nl vertelt je precies welke Nederlandse scheidsrechters ook actief waren op een EK-eindronde.

Deze Nederlandse scheidsrechters floten op het EK

Charles Coerver

Charles Coerver was als enige Nederlandse scheidsrechter actief op het EK 1980 in Italië. Coerver had de leiding over de wedstrijd tussen België en Spanje die de Belgen uiteindelijk met 2-1 zouden winnen.  

Jan Keizer

Op het EK 1984 was Jan Keizer namens Nederland present als scheidsrechter. Keizer floot het duel tussen West-Duitsland en Roemenië dat in 2-1 voor de Duitsers eindigde. Na de poulefase mocht de geboren Volendammer naar huis. 

Bep Thomas

Tijdens het succesvolle EK 1988 waar Oranje in München de finale van de Sovjet-Unie wist te winnen, was Bep Thomas als enige Nederlandse arbiter actief. Thomas had de leiding over de wedstrijd Denemarken - Spanje dat in 2-3 eindigde.

John Blankenstein

John Blankenstein floot tijdens het EK 1992 het duel tussen de latere verrassende Europees kampioen Denemarken en Engeland. Het duel eindigde in 0-0. Na de poulefase mocht Blankenstein naar huis.

Mario van der Ende 

Mario van der Ende mocht Nederland vertegenwoordigen namens de scheidsrechters op het EK 1996. Van der Ende floot het duel tussen titelhouder Denemarken en Portugal dat in 1-1 eindigde.

Dick Jol

Bij het EK 2000 in Nederland en België was Dick Jol actief als Nederlandse arbiter. Jol had de leiding over de wedstrijd Portugal - Duitsland waarin de Portugezen met 3-0 over Duitsland walsten. Daarnaast floot de geboren Hagenees nog de wedstrijd tussen Turkije en Zweden (0-0) en de kwartfinale Portugal - Turkije (2-0).

Dick Jol tijdens de wedstrijd Portugal - Turkije op het EK 2000

Pieter Vink 

Tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland was Pieter Vink namens Nederland actief als scheidsrechter. Vink had de leiding over de groepswedstrijden Oostenrijk - Kroatië (0-1) en Zweden - Spanje (1-2). Na de poulefase werd de arbiter naar huis gestuurd. 

Pieter Vink in actie tijdens de wedstrijd Zweden - Spanje op het EK 2008

Björn Kuipers 

Björn Kuipers mocht Nederland vertegenwoordigen als scheidsrechter op drie verschillende EK-eindtoernooien. De eerste keer was in 2012 waar Kuipers de leiding had over Ierland - Kroatië (1-3) en Oekraïne - Frankrijk (0-2). Na de poulefase mocht de arbiter weer naar huis. 

De tweede keer dat Kuipers op het EK actief was, was in 2016. De geboren Oldenzaler had de leiding over de wedstrijden Duitsland - Polen (0-0) en Kroatië - Spanje (2-1). Bij de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje kende Kuipers een penalty toe aan de Spanjaarden die voor discussie zorgde. Ook het feit dat de strafschop werd gepakt zorgde voor discussie, aangezien de Kroatische doelman overduidelijk te vroeg van de doellijn kwam en dit niet werd waargenomen door de arbitrage. Naast deze twee poulewedstrijden had de arbiter nog de leiding over Frankrijk - IJsland (5-2) in de kwartfinale, waarna het toernooi er voor Kuipers op zat.

Op het EK van 2020 had de arbiter de leiding over vier wedstrijden. In de poulefase floot Kuipers de wedstrijden Denemarken - België (1-2) en Slowakije - Spanje (0-5). Daarnaast had de scheidsrechter de leiding over de kwartfinale Denemarken - Tsjechië (2-1) en de finale tussen Engeland en Italië, die de Italianen wisten te winnen na strafschoppen. Na het EK besloot Kuipers te stoppen met fluiten.

Björn Kuipers in actie tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië

Danny Makkelie

Danny Makkelie was naast Bjorn Kuipers de tweede Nederlandse scheidsrechter die actief was op het EK 2020. Makkelie had de leiding over de openingswedstrijd Turkije - Italië (0-3) en de poulewedstrijd Finland - Rusland (0-1). Daarnaast floot de Dordtenaar de achtste finale Engeland - Duitsland (2-0) en de halve finale Engeland - Denemarken (2-1). Tijdens het EK 2024 zal Makkelie de enige Nederlandse scheidsrechter zijn die actief is op het toernooi.