Dit is Brian Priske, de mogelijke nieuwe trainer van Feyenoord

Wie is Brian Priske, de Deense trainer die Arne Slot opvolgt bij Feyenoord?

12 juni om 10:11
Laatste update: 12 juni om 10:10

Brian Priske is de nieuwe trainer van Feyenoord. De Deen is de afgelopen jaren zeer succesvol geweest en de echte kenners wrijven dan ook in de handen. Wie is deze opvolger van Arne Slot? VoetbalNieuws.nl stelt hem aan je voor. 

Dit is Brian Priske, de mogelijk nieuwe trainer van Feyenoord

Carrière als speler

Op vrijdag 7 juni werd bekend dat Feyenoord en Sparta Praag een akkoord hebben bereikt over Priske. De Rotterdammers gaan een bedrag van circa 1,7 miljoen euro betalen voor de inmiddels 47-jarige Deen. Priske werd geboren in Horsens, Denemarken op 14 mei 1977. Op twintigjarige leeftijd maakte hij kennis met het Deense topvoetbal en twee jaar later werd de Deense landstitel gepakt met AaB.

De rechtsback werd al op jonge leeftijd aanvoerder van de Deense topclub en ging na 2003 het buitenlandse avontuur aan bij onder meer Club Brugge, Portsmouth en KRC Genk. In totaal kwam Priske 24 keer uit voor de nationale ploeg en in 2011 beëindigde de back zijn carrière in Noorwegen bij IK Start.

Carrière als trainer

Priske wachtte niet lang met het trainersvak en ging na zijn carrière als speler direct aan de slag als assistent-trainer bij topclub FC Midtjylland. Tussen 2011 en 2019 deed Priske ervaring op bij Midtjylland en FC Kopenhagen en daardoor mocht de trainer in 2019 voor het eerst zelfstandig aan de slag als interim-trainer. Na een periode van vier jaar bij Midtjylland volgde een overstap naar Royal Antwerp FC. De resultaten waren echter gemengd en Priske moest ruimte maken voor Mark van Bommel. Niet onbelangrijk om te noemen: Priske is de Nederlandse taal machtig. Dat heeft hij geleerd gedurende zijn tijd in België.

In 2022 werd Sparta Praag de nieuwe club van Priske en de afgelopen twee seizoenen kunnen als zeer succesvol worden aangeschreven. Sparta won in beide seizoenen de landstitel, terwijl daarvoor nog negen jaar werd gewacht op een kampioenschap. Daarnaast werd Priske ook in Denemarken landskampioen en werd met Sparta Praag nog de beker gepakt.

De speelstijl van Priske

De speelstijl van Priske kan vooral worden omschreven als pressievoetbal, vergelijkbaar met dat van Slot. Zodra de tegenstander inspeelt op de backs om op te bouwen, schieten de aanvallers van Sparta Praag naar voren om druk te zetten. Er wordt geanticipeerd op fouten door de tegenstander onder de druk waarna kansen kunnen worden gecreëerd. Priske speelt graag één op één met verdedigers van de tegenpartij.

Het hoge drukzetten van Priske valt zeker in de stijl van Feyenoord passen en de trainer liet dit seizoen al zien topteams als Galatasaray en Real Betis te kunnen verslaan. Priske speelt vaak met een 5-4-1 of 5-3-2-opstelling die van vorm kan veranderen bij de balverovering. 

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!