De FIFA introduceert op de Copa América de roze kaart

FIFA introduceert de roze kaart op Copa América: waar dient deze precies voor?

23 mei om 10:42
Laatste update: 23 mei om 14:10

Op de Copa América zal aankomende zomer een nieuwe kleur kaart zijn intrede doen. Naast de rode en gele varianten introduceert de FIFA nu de roze kaart. Waar dient deze precies voor? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

De scheidsrechter kan beslissen om de roze kaart te trekken wanneer deze constateert dat een speler een hoofdblessure heeft opgelopen. Op die manier ontstaat er voor trainers een extra mogelijkheid om een speler te wisselen en zo worden de spelers ook beschermd. De gewisselde moet indien de kaart wordt ingezet direct naar de kleedkamer worden begeleid.

Het fenomeen kennen we in het hedendaagse voetbal al als de witte wissel, maar die bood nog de gelegenheid om daar misbruik van te maken. De FIFA wil daar met de intrede van deze kaart nu korte metten mee maken. Binnen 24 uur moet de medische staf een formulier ondertekenen en opsturen naar de organisatie, zodat het voorval kan worden gecheckt.

Exact een week na het EK zal de Copa América van start gaan. Op 21 juni spelen Argentinië en Canada de openingswedstrijd. De finale van het toernooi wordt gespeeld op 15 juli.