Voormalig Feyenoord-verdediger Edgar Ié is hoofdverdachte in een opmerkelijke zaak

Deze oud-Feyenoorder wordt ervan verdacht dat hij zijn tweelingbroer liet spelen

13 mei om 14:32

In Roemenië speelt een opmerkelijke verdenking. Edgar Ié, de verdediger uit Guinee-Bissau die één seizoen onder contract stond bij Feyenoord, staat onder contract bij Dinamo Boekarest. Of niet? De 30-jarige speler wordt ervan verdacht dat hij zichzelf met zijn broer heeft verwisseld.

De tweelingbroer van Edgar heet Edelino Ié. In de Roemeense sportkranten valt te lezen dat er mensen binnen Dinamo geloven dat Edgar zijn broer enkele wedstrijden heeft laten spelen. Edelino voetbalt ook, maar op een veel lager niveau dan zijn broer.

Volgens Fanatik is het vermoeden bij Dinamo ontstaan wegens het spreken van de Engelse taal. Het sportmedium weet te melden dat Ié goed Engels zou moeten spreken, maar de Ié die nu in Roemenië voetbalt kan dit niet. Aangezien Ié in Nederland bij Feyenoord heeft gespeeld hebben we een goed referentiekader. Toch is het wel zo dat de verdediger zijn interviews in het Portugees deed en gaven enkele Rotterdamse ploeggenoten destijds aan dat hij geen Engels sprak. In de jaren na zijn periode in Rotterdam (bij Trabzonspor en Istanbul Basaksehir in Turkije) zou hij dit dan geleerd moeten hebben.

Wat de situatie nog wat smeuïger maakt, is dat Ié zijn legitimatiebewijs niet wil tonen. Dat moet de speler wel doen om een auto te kunnen krijgen van de club. Alles bij elkaar maakt dat Dinamo nu overweegt om Ié een dna-test te laten doen, zodat hij kan bewijzen dat hij is wie hij zegt dat hij is. Mocht naar voren komen dat Edelino de man van de dna-test is, dan kan de Roemeense club vijf wedstrijden reglementair verliezen.