Wie is Jorien van den Herik, de volgende kandidaat voor het KNVB-voorzitterschap?

Wie is Jorien van den Herik, de volgende kandidaat voor het KNVB-voorzitterschap?

15 april om 14:32

Jorien van den Herik heeft zich kandidaat gesteld voor het bondsvoorzitterschap van de KNVB. Maar wie is dit bekende gezicht uit de voetballerij en tegen wie neemt hij het op? VoetbalNieuws stelt Van den Herik aan je voor!

Jorien van den Herik werd geboren op 9 december 1943 in Ridderkerk, Nederland. Als voormalig zakenman en groot Feyenoord-liefhebber nam hij in 1992 het roer over als voorzitter van deze legendarische Rotterdamse club. Zijn aanstelling kwam in een periode waarin de club financieel en sportief in zwaar weer verkeerde.

Tijdens de ruim dertien jaar dat Van den Herik de scepter zwaaide over Feyenoord, heeft de club belangrijke successen gekend. Onder zijn leiding won Feyenoord meerdere nationale titels, waaronder de Eredivisie in het seizoen 1992-1993 en 1998-1999. Een van de meest memorabele hoogtepunten was echter het winnen van de UEFA Cup in 2002, wat zonder twijfel een van de grootste prestaties is in de geschiedenis van de club. Van den Herik was niet alleen belangrijk op sportief vlak; hij was ook verantwoordelijk voor aanzienlijke verbeteringen aan de infrastructuur van de club. Onder zijn bewind werd het stadion verder gemoderniseerd en professionaliseerde hij de organisatie, wat Feyenoord hielp om zowel op als naast het veld te groeien.

Ondanks zijn successen, waren er ook controversiële momenten in Van den Heriks carrière, met name rondom financiële en juridische kwesties, wat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek in 2006. Zijn nalatenschap blijft echter die van een voorzitter die door dik en dun zijn liefde voor Feyenoord en zijn toewijding aan de club toonde.

Carrière buiten het voetbal

De inmiddels tachtigjarige zakenman gooide het in 2023 over een heel andere boeg. Zo werd hij in 2022 en 2023 bij de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam en Provinciale Statenverkiezingen voor Zuid-Holland lijstduwer. In juni 2023 werd hij gekozen als de nieuwe landelijke voorzitter van de partij, maar in september van dat jaar gaf Van den Herik aan na ruzie zijn taken neer te leggen.

Kandidaat bondsvoorzitter KNVB

In april 2024 bracht het Algemeen Dagblad naar buiten dat Van den Herik zich beschikbaar had gesteld als kandidaat voor het bondsvoorzitterschap van de KNVB. Om daadwerkelijk echt kandidaat te zijn, moet hij eerst de tien benodigde voorkeurstemmen zien te regelen. Als dit lukt, is het de vierde kandidaat om de rol binnen de voetbalbond. Zo zijn ook Frank Paauw, Jeanet van der Laan en Hans Nijland in de race.