Zo gaat de nieuwe buitenspeltechnologie in de Premier League in werking treden

Unaniem besluit: gaat deze technologie het spel in de Premier League veranderen?

11 april om 15:20

De Premier League heeft de invoering van Semi-Automated Offside Technology (SAOT) voor het seizoen 2024/2025 unaniem goedgekeurd. Dit systeem, dat gebruikmaakt van geavanceerde optische tracking, belooft de besluitvorming rond de buitenspelsituaties te versnellen en te verbeteren. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe het in werking treedt.

Hoe werkt de nieuwe buitenspeltechnologie in de Premier League?

Verwacht wordt dat de technologie na een internationale pauze in de herfst operationeel zal zijn. SAOT, bekend van de Champions League en het WK, maakt gebruik van camera's en software voor snelle en accurate buitenspelbeslissingen, waardoor de doorlooptijd van beslissingen met ongeveer dertig seconden wordt verkort.

De introductie volgt op kritiek op de huidige VAR-methode, met name na een foutief afgekeurd doelpunt van Luis Díaz tegen Tottenham Hotspur op 30 september. Het nieuwe systeem, dat realtime data van spelers en bal verzamelt verzamelt, stelt assistent-scheidsrechters in staat direct te reageren, waardoor de vloeiendheid en integriteit van het spel worden bevorderd. Met deze stap hoopt de Premier League het speelveld te verbeteren en zich aan te sluiten bij andere topcompetities die reeds vergelijkbare technologieën hebben omarmd.

Hieronder zie je hoe de SOAT-technologie op het WK in Qatar werd gebruikt.