Quote-journalist over onthullend onderzoek: 'Ajax kon gewoon geen antwoord geven'

Bastian van de Belt van Quote over het onderzoek naar Ajax-aandelen van Alex Kroes
3 april om 17:45
Laatste update: 3 april om 17:45

Bastian van de Belt, onderzoeksjournalist bij maandblad Quote, onthult de fascinerende ontdekkingen van zijn onderzoek naar de aandelentransacties van Alex Kroes bij Ajax. Doordat Kroes momenteel vanwege handel met voorkennis op non-actief is gesteld, is de club in een nieuw financieel schandaal geplaatst. Quote was het eerste medium dat onderzoek deed naar de opmerkelijke gang van zaken.

Van de Belt vertelt in gesprek met FC Afkicken dat er een melding was beurswaakhond AFM over Ajax. Dat gebeurt niet vaak, omdat Ajax een zogenaamd 'slaapaandeel' is. "Wat ook raar was, was dat het om een heel groot aantal van 42.000 stukken ging, ongeveer goed voor vier ton. Er stond geen aankoopprijs bij en dat zette ons aan het denken. Het was bekendgemaakt op 15 maart, de eerste dag dat Alex Kroes werkzaam was. Dat gebeurt vaker bij beursgenoteerde bedrijven, maar meestal betekent dat een tekenbonus voor de nieuwe directeur. Met die vraag zijn wij naar Ajax gestapt en daar raakte Ajax wel een beetje van in de stress, was ons beeld."

Ajax reageerde verbaasd op vragen
Ajax reageerde in eerste instantie een beetje verbaasd, omdat de club dergelijke vragen bijna nooit krijgt en zich afvroeg waarom Quote geïnteresseerd was. "Daarna was het een beetje van… We gaan het uitzoeken, maar denken dat jullie het helemaal bij het verkeerde eind hebben. Volgens hen was er geen sprake van een tekenbonus. Wij hebben gecommuniceerd dat het er heel erg op leek, maar Ajax ontkent het, dus later meer. Maar het rare was dat ze lang gewoon geen antwoord konden geven wat het dan wel was. En uiteindelijk kwamen ze met een verklaring naar ons dat Alex Kroes ze zelf gekocht had, nog voor zijn aantreden. Waarna wij dachten van oh, waarom hebben jullie dat dan niet bij zijn aantreden gecommuniceerd?"

'Dat hoort Ajax eigenlijk zelf te weten'
Vervolgens barstte bij Ajax de bom, terwijl de club het zelf aan Quote had bevestigd en zich pas daarna leek af te vragen of het überhaupt wel rechtmatig was. Van de Belt denkt daarom dat na de berichtgeving van Quote meerdere media vragen hebben gesteld aan Ajax en er een soort debat is ontstaan. "Wat ik vreemd vond aan de communicatie van Ajax was dat ze eerst gingen vragen aan de AFM hoe het zit. Want dat dat horen ze eigenlijk zelf te weten. Ajax heeft bij ons gecommuniceerd dat Kroes het wel ruim voor zijn aanstelling bij de club bekendgemaakt heeft, en Ajax heeft er zelf voor gekozen of er niet aan gedacht om dat naar buiten te brengen, wat wel gewoon belangrijk is."

Van de Belt durft niet meteen te zeggen of Kroes de regels heeft overtreden. "Het is een beetje dom, complex, laat ik het zo zeggen. Het is te dicht op zijn aanstelling. Er wordt in augustus bekend gemaakt dat hij de nieuwe directeur wordt en in juli koopt hij aandelen, dus dan heeft hij dat gewoon geweten. Dan is het handel met voorkennis omdat hij hier gewoon een financieel belang bij heeft. Hij heeft invloed op hoe het met Ajax gaat en dus ook op de beurskoers. Stel dat dat aandeel twee keer zoveel waard wordt, en hij heeft 400.000 euro aan aandelen, dan verdient hij 400.000 euro. Dat is financieel belang en omdat hij dat heeft, is dit in feite strafbaar."

'Misschien moet er in de RvC ook iemand met beurskennis'
Quote had waarschijnlijk een heel ander verhaal geschreven als Ajax vooraf had gecommuniceerd over de gekochte aandelen van Kroes. "Maar nu was het ineens zo'n rare gang van zaken, dat wij vragen begonnen te stellen, de bal is gaan rollen en de RvC vragen is gaan stellen. Ik vind dat dat de RvC aan te merken is. Er zitten veel voetbalmensen, misschien moet er ook iemand zitten met beurskennis."