Nieuws

Wie is Merijn Zeeman, de huidig wielermanager en nieuwe algemeen directeur van AZ?

Wie is Merijn Zeeman, de huidig wielermanager en nieuwe algemeen directeur van AZ?

3 april - 13:29 Laatste update: 13:37

Merijn Zeeman, geboren op 12 december 1978 in Alkmaar, maakt de opvallende overstap van de wielerwereld naar het voetbal door zijn intrede als algemeen directeur van AZ, zo maakt de club bekend. VoetbalNieuws.nl schetst een portret van de inmiddels ervaren bestuurder, die Robert Eenhoorn opvolgt in Alkmaar.

Wie is Merijn Zeeman?

Zeeman, bekend om zijn rol als sportief directeur bij Team Jumbo-Visma, heeft zich gedurende meer dan een decennium ingezet voor de wielerploeg die momenteel wordt beschouwd als de beste van de wereld. De carrièrestap naar AZ komt op een moment dat de club op zoek is naar een nieuwe algemeen directeur, na het vertrek van Eenhoorn, die tien jaar deze positie heeft vervuld.

In zijn vroege carrière, na een periode als amateurrenner, markeerde Zeeman zijn entree in de professionele wielerwereld door op 23-jarige leeftijd de jongste ploegleider van Skil-Shimano te worden. Zijn ambitie en leiderschapskwaliteiten leidden hem naar een succesvolle periode bij de Rabobank-wielerploeg, die later bekend zou staan als Team Jumbo-Visma. Zijn bijdrage aan de ploeg, inclusief het afronden van een coachopleiding aan het Johan Cruyff Insitute of Sport, heeft aanzienlijk bijgedragen aan de successen die onder zijn leiding zijn behaald.

Zeemans privéleven blijft nauw verbonden met zijn professionele pad; getrouwd en vader van twee kinderen, deelt hij zijn leven met broer en bekende presentator Thijs Zeeman. Zijn overstap naar AZ markeert niet alleen een persoonlijke volgende stap in zijn carrière, maar weerspiegelt ook zijn diepgewortelde affiniteit met Alkmaar en zijn langetermijninteresse in de voetbalwereld.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!