Reactie

Dit is de reactie van rvc-voorzitter Van Praag op de schorsing van Alex Kroes

Dit is de reactie van rvc-voorzitter Van Praag op de schorsing van Alex Kroes

2 april - 18:25
1

Michael van Praag, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, heeft gereageerd op het afscheid van algemeen directeur Alex Kroes. Van Praag stelt dat Kroes, die slechts twee weken in functie was, aandelen kocht in de club met voorinformatie over zijn aanstelling. Kroes ontkent dat de aankoop uit winstbejag was, maar ondanks zijn verdediging, vindt Ajax de schorsing en het aankomend ontslag onomkeerbaar. VoetbalNieuws.nl zet de woorden van Van Praag voor je op een rij.

Reactie Michael van Praag op vertrek Alex Kroes

Kroes, die zich financieel onafhankelijk maakte door zijn aandelen in het grootste makelaarskantoor van Nederland te verkopen en later Go Ahead Eagles overnam, trad aan als vervanger van Marc Overmars. Zijn aanstelling kwam echter snel onder vuur te liggen. "Als je aandelen koopt en je weet dat je directeur wordt van een beursgenoteerd bedrijf, terwijl anderen dat niet weten, dan handel je met voorkennis. Dat is een misdrijf", vertelde Van Praag tegenover de NOS.

Tien dagen geleden zou  Ajax de eerste signalen hebben gekregen dat Kroes mogelijk betrokken was bij belangenverstrengelingen. Dat bleek uit vragen van het zakenblad Quote. "Quote dacht daarna dat wij die aandelen hadden betaald, maar dat is niet zo", legt de rvc-voorzitter uit. "We zijn toen met Kroes in gesprek gegaan en daarna heeft hij ons een Excelsheet gestuurd met de aankoopdata van zijn aandelen. Daar viel de datum van 26 juli op."

"Hij zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende. Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf… Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf."

"Hij legt de schuld nu bij de RvC, dat is een beetje makkelijk."

Kroes verklaarde dat bij de RvC van Ajax wel degelijk op de hoogte had gebracht, maar Van Praag weerlegt dat. "Hij legt nu de schuld bij de RvC, dat is een beetje makkelijk", vertelt hij. "Maar wij hebben niet gehandeld met voorkennis, dat doet hij. Bij de RvC was bekend dat hij 42.500 aandelen had, maar we wisten niet dat hij ze net gekocht had. Hij heeft namelijk niet gezegd wanneer hij ze gekocht heft en nee, dat hebben wij ook niet gevraagd."

"Wij hadden het ook moeten weten, maar je vertrouwt ook mensen. Of we naïef zijn geweest? Dat weet ik niet, maar bij een nieuwe CEO gaan we dat dus op een andere manier doen. Wij nemen nu een maatregel die de enige oplossing is. Je kunt geen directeur hebben die verdacht wordt van handel met voorkennis. We hebben gekeken naar andere mogelijkheden, het uitdelen van een boete bijvoorbeeld, maar dat is niet uit te leggen."

'Hartverscheurende beslissing'
Van Praag noemt het 'een hartverscheurende beslissing'. "Je hebt het namelijk over iemand die je graag mag en die een fantastische indruk heeft gemaakt. Er heeft verder niks meer gespeeld. Het is juist goed dat er iemand bij Ajax komt die de kussens opschudt. Dat dit nu gebeurt, hoop je in je slechtste dromen niet."