Nieuws

Ajax' vrije val: alle gebeurtenissen sinds het ontslag van Overmars op een rij

Ajax' vrije val: alle gebeurtenissen sinds het ontslag van Overmars op een rij

2 april - 16:45

De bestuurlijke crisis is groter dan ooit bij Ajax. De Amsterdammers besloten dinsdag om Alex Kroes te schorsen vanwege het handelen in aandelen met voorkennis. Het is niet de eerste keer dat het op bestuurlijk vlak helemaal mis gaat in Amsterdam. Wat gebeurde er allemaal sinds het ontslag van Marc OvermarsVoetbalNieuws.nl zet alle gebeurtenissen voor je op een rij.

6 februari 2022

Marc Overmars vertrekt begin februari 2022 bij Ajax na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Zijn vertrek schokt de voetbalwereld en roept vragen op over de toekomstige richting van de club. De oud-aanvaller van de Amsterdammers zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en moet plaatsmaken. Om 23.00 uur in de avond komt Ajax met een persbericht naar buiten waarin het vertrek van de directeur voetbalzaken beschreven wordt.

April en mei 2022

Na het vertrek van Overmars komt ook een ander tijdperk ten einde. Succescoach Erik ten Hag besluit aan het einde van het seizoen Ajax de rug toe te keren en te vertrekken. Manchester United stelt hem aan als nieuwe coach en zonder de thuiszittende Overmars moet Ajax op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. In de competitie weten de Amsterdammers nog wel de landstitel veilig te stellen, maar de bekerfinale wordt verloren van PSV. Op 12 mei meldt de club een nieuwe coach te hebben gevonden, per 1 juli 2022 staat Alfred Schreuder aan het roer.

31 augustus 2022

In een zomer met zware investeringen wordt meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar nemen de taken over van Overmars. De twee verkopen ondertussen zestien spelers voor een bedrag van in totaal 216 miljoen euro. Als grote investeringen worden Steven Bergwijn en Brian Brobbey teruggehaald naar Amsterdam. Op de laatste speeldag komt de RvC van Ajax in het nieuws als zij de permanente transfer van Lucas Ocampos blokkeren. De Argentijn wordt alsnog aan de selectie toegevoegd, maar doet dat op huurbasis. Het is het sluitstuk van een uiterst hectische transferwindow.

Oktober 2022

Nieuwe trainer Schreuder kent een goede start in Amsterdam. De oude assistent van Ten Hag wint de eerste zeven competitiewedstrijden op een rij, maar ziet daarna Ajax als een kaartenhuis in elkaar storten. Liverpool is met 2-1 te sterk op Anfield, waarna ook van AZ verloren wordt. In de Eredivisie spelen de Amsterdammers ook gelijk tegen Go Ahead Eagles, waarna een dieptepunt volgt. Napoli geeft Ajax een veeg uit de pan in de eigen Johan Cruijff Arena. Op 4 oktober 2022 overhandigen de Napolitanen Ajax de grootste Europese nederlaag ooit. Na negentig minuten staat 1-6 op het scorebord.

27 december 2022

Na het eerste dieptepunt onder Schreuder volgt er eind december ander bijzonder nieuws. In de competitie presteert de ploeg van Schreuder wisselend en op Europees vlak stelt het nog wel Europa League-deelname zeker. Echter komt één dag na de kerstdagen naar buiten dat Daley Blind per direct transfervrij is. Het contract van het clubicoon wordt ontbonden en hij vertrekt naar Bayern München. Blind en Schreuder zouden samen niet meer door één deur kunnen en de Amsterdamse club kiest voor de trainer.

27 januari 2023

Slechts één maand later zit het er ook op voor Schreuder. Tegenvallende resultaten leiden tot zijn ontslag. Na een 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena tegen FC Volendam is zijn positie onhoudbaar geworden. Ajax heeft dan zeven wedstrijden op een rij geen Eredivisie overwinning meer geboekt. John Heitinga neemt tot het einde van het seizoen de honneurs waar.

Ajax-fans zwaaien tijdens het duel met FC Volendam met witte zakdoekjes.
Ajax-fans zwaaien tijdens het duel met FC Volendam met witte zakdoekjes.

Maart en april 2023

Er komen ook wijzigingen in het bestuur van de Amsterdammers. Leen Meijaard verlaat zijn positie als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Sinds juli 2016 was de econoom in dienst van Ajax, maar hij besluit te vertrekken bij de club. De positie van Meijaard wordt overgenomen door Pier Eringa. Slechts één maand later maakt ook Gerry Hamstra plaats bij Ajax. De Amsterdammers zijn haastig op zoek naar een nieuwe technisch directeur en Hamstra moet daarvoor plaatsmaken. Op 11 april wordt duidelijk dat die technisch directeur de Duitser Sven Mislintat is.

Nog geen dag later regent het vertrekberichten uit Amsterdam. Henk Veldmate (hoofdscout), Saïd Ouaali (hoofd jeugdopleiding), Michael Reiziger (assistent-trainer) en Gerald Vanenburg (jeugdtrainer) vertrekken allemaal bij de club en zoeken hun toekomst ergens anders. Op sportief vlak stelt Ajax in april 2023 ook teleur. De bekerfinale wordt onder Heitinga gehaald, maar wel na strafschoppen verloren van PSV. Ook de titel is buiten bereik en er wacht de Amsterdammers een gevecht om plek drie.

Mei 2023

Op een spannende laatste speeldag stelt Ajax een Europa League-ticket veilig. De Amsterdammers worden onder interim-trainer Heitinga derde en spelen zo voor het eerst sinds jaren geen Champions League-voetbal. Ook besluit de gehele bestuursraad te vertrekken kort voor het einde van het seizoen. Voorzitter Frank Eijken en zijn drie medebestuurders maken plaats door een gebrek aan vertrouwen. Op 30 mei 2023 treedt Edwin van der Sar ook naar buiten en maakt hij bekend te stoppen als algemeen directeur. De oud-keeper is op en maakt plaats, dat terwijl zijn positie steeds meer in twijfel werd getrokken.

14 juni 2023

Er moeten in juni 2023 nog veel namen ingevuld worden in Amsterdam, maar Mislintat heeft wel de nieuwe trainer voor de Amsterdammers gevonden. Maurice Steijn komt over van Sparta en tekent een contract van drie jaar. "Hij heeft bij alle clubs waar hij werkzaam was veel betere resultaten behaald dan vooraf werd verwacht. Hij heeft dus meermaals met zijn teams aangetoond een echte overperformer te zijn. Hij is klaar voor de stap omhoog, daar ben ik van overtuigd", zegt Mislintat op de presentatie van de nieuwe Ajax-trainer.

Maurice Steijn tijdens zijn presentatie.
Maurice Steijn tijdens zijn presentatie.

Augustus en september 2023

Na het vertrek van Van der Sar heeft Ajax geen algemeen directeur meer. De Amsterdammers laten hun oog vallen op Alex Kroes van AZ en benaderen hem terwijl hij nog werkzaam is voor de Alkmaarders. Na geduw en getrek heen en weer komt Kroes uiteindelijk toch over, maar hij kan pas per 15 maart 2024 starten in Amsterdam vanwege een concurrentiebeding. Daarmee is Kroes de volgende naam die is ingevuld, maar rondom de club Ajax wordt het niet rustiger.

Op 1 september sluit het zomerse transferwindow en Mislintat heeft de portemonnee getrokken. In totaal komen er twaalf nieuwe spelers, waarvan de Kroaat Borne Sosa de laatste is op Deadline Day. Davy Klaassen vertrekt op het laatste moment naar Inter, maar in totaal geeft Mislintat 110 miljoen euro uit. Daarnaast verkoopt de Duitser wel voor 150 miljoen aan spelers.

De eerste rommelingen tussen Steijn en Mislintat worden niet lang na het transferwindow ook duidelijk. Op bezoek bij Fortuna Sittard speelt Ajax met 0-0 gelijk. Het is het tweede gelijkspel op een rij, maar Steijn haalt hard uit naar de directeur voetbalzaken. "Wij hebben als staf onze ideeën neergelegd, maar Mislintat heeft andere keuzes gemaakt. Ik hoop dat de nieuwe spelers goed genoeg zijn om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen, dat ze kunnen brengen wat Sven van ze verwacht."

24 september 2023

Speelronde zes is het absolute dieptepunt. Ajax speelt thuis in De Klassieker tegen Feyenoord, maar bij een 0-3 stand gooien supporters vuurwerk op het veld. De wedstrijd wordt gestaakt en niet veel later proberen supporters ook het stadion binnen te dringen. Diezelfde dag betekent het einde voor Mislintat. Hij wordt direct ontslagen. Eén paar dagen eerder start Ajax al een onderzoek naar de transfer van de eerdergenoemde Sosa. De Kroatische international maakte de overstap naar Amsterdam via zaakwaarnemerskantoor AKA Global, dat belangen heeft in Matchmetrics GmbH. Dat bedrijf is in handen van Mislintat. Ook Pier Eringa maakt zijn vertrek bekend. Zes maanden nadat hij de touwtjes in handen heeft gekregen stapt hij op 27 september 2023 op.

Oktober 2023

Steijn en Ajax kennen geen gelukkig huwelijk. Het rommelde al op bestuurlijk vlak, maar ook sportief vlak delen de Amsterdammers steeds meer in de malaise. In de groepsfase van de Europa League speelt Ajax met 1-1 gelijk op bezoek bij AEK Athene, waarna tegen AZ (1-2) en FC Utrecht (4-3) verloren wordt. Het duel in De Galgewaard blijkt de laatste van Steijn. Hij wordt op 23 oktober 2023 ontslagen en is daarmee de op één na kortst zittende trainer aller tijden. Hedwiges Maduro neemt het stokje over als interim-trainer.

Eerder waren er ook weer wijzigingen op bestuurlijk vlak. Louis van Gaal keert begin oktober terug bij Ajax om de Raad van Commissarissen te gaan adviseren. Ook Michael van Praag en Danny Blind zijn terug in Amsterdam. Laatstgenoemde vertrok op hetzelfde moment als zijn zoon, maar wil Ajax weer richting de goede kant helpen. Klaas-Jan Huntelaar is tot dan toe nog altijd actief, maar op 20 oktober besluit hij zijn taken neer te leggen. De technische man is net als Van der Sar op en gaat naar huis met een burn-out.

De start voor trainer Maduro is geen makkelijke. Hij mag op bezoek bij de ongeslagen koploper PSV en de Amsterdammers worden keihard met de neus op de feiten gedrukt. Na een goede eerste helft verliest Ajax met 5-2 en daarmee is de laatste plaats een feit. Wel hebben de Amsterdammers minder wedstrijden gespeeld. Zo werd het duel met RKC gestaakt na een ernstige botsing met keeper Etienne Vaessen.

Eind oktober komt er wederom groot nieuws uit Amsterdam. John van 't Schip keert terug naar Ajax om tot aan het einde van het seizoen de taken als hoofdtrainer op zich te nemen. De weg richting de subtop van de Eredivisie lijkt ingezet, maar het Europa League avontuur komt wel ten einde. Ajax eindigt nipt op de derde plaats en zakt voor het eerst af naar de Conference League. Eén dag na het nieuws over Van 't Schip, op 31 oktober, wordt Kelvin de Lang van hoofdscout doorgeschoven als 'technisch aanspreekpunt'.

November 2023

Hoewel Kroes nog altijd officieel niet in dienst is bij Ajax, haalt de nieuwe algemeen directeur hard uit naar Mislintat. Zo noemt hij de Duitser in het boek Ajax in crisis van Menno Galan een 'meesteroplichter' en zegt hij: "Vier linksbacks! Ik had mensen een klap in hun nek gegeven als ik er als algemeen directeur weet van had gehad." Niet veel later komt er wederom een nieuwe naam binnen bij het bestuur van Ajax. Marijn Beuker wordt de Director of Football bij de Amsterdammers en komt over van het Schotse Queen's Park FC.

December 2023

Niet alleen Daley Blind vertrok bij Ajax, maar tijdens de transferzomer van Mislintat liet ook Dusan Tadic Ajax achter zich. De Servische captain sprak aan het einde van 2023 pas voor het eerst over zijn vertrek. "Leg mij dan maar uit, waarom moest een Duitse man opeens gaan bepalen hoe alles bij Ajax zou gaan functioneren? Totaal absurd!", sprak hij tegen Voetbal International. "Ik voelde steeds meer dat ik weg moest, hoezeer ik ook van Ajax hou. Maar mijn mentaliteit paste er niet langer meer."

Op 21 december 2023 kent Ajax wederom een dieptepunt. De laatste plaats in de Eredivisie was al bereikt, maar tegen de amateurs van Hercules gebeurt het onmogelijke. De Amsterdammers verliezen met 2-3 en worden daarmee voor het eerst in de geschiedenis van de club uitgeschakeld door een amateurploeg. Het was tevens voor het eerst sinds het seizoen 1996/1997 dat Ajax al in de tweede ronde van de KNVB Beker werd uitgeschakeld. In de Eredivisie is de ploeg van Van 't Schip opgeklommen naar de vijfde plaats en kent het een achterstand van dertien punten naar nummer twee Feyenoord.

10 januari 2024

Wederom is er een nieuw jaar aangebroken, maar Ajax is nog altijd niet in rustig vaarwater gekomen. Maurits Hendriks is de volgende bestuurder die zijn taken neerlegt, per 1 maart 2024 stapt hij op uit zijn rol als Chief Sports Officer. Daarmee geeft hij gehoor aan de wens van onder andere de harde kern. 'Uiteindelijk leidden de tegenvallende prestaties van Ajax, interne strubbelingen en kritiek op zijn functioneren ertoe dat Hendriks voortijdig vertrok. Zijn contract werd ontbonden', schreef het Algemeen Dagblad.

Maart 2024

In het programma Rondo speelt Steijn voor het eerst open kaart over zijn ontslag bij Ajax. Eerder in januari deed de Hagenees wel al kort zijn verhaal in het programma Casa Di Beau. "De samenwerking bij Ajax verliep niet vlekkeloos, hoewel ik met sommige mensen binnen de club wel goed kon samenwerken. Vooral de cruciale samenwerking met Sven Mislintat is niet zo gelopen als gehoopt."

Aan tafel bij het programma van Ziggo Sport laat Steijn echter doorschemeren dat er achter de schermen nog meer rommelde in Amsterdam. "Dat is een heel slecht verhaal geweest", zei Steijn over Maduro. "Het voelde heel slecht dat die informatie uit je eigen staf komt. Je moet elkaar als staf onvoorwaardelijk steunen en het is niet goed als er dan eentje een ander pad bewandelt. Dit was niet het enige dingetje. Binnen de staf zijn er harde noten gekraakt en die band was onherstelbaar beschadigd. Niet alleen met mij, hè. Ook bij de spelersgroep is dat hele verhaal slecht gevallen. Waarom ik hem er dan niet uit heb gegooid? Nou, dat was wel mijn bedoeling."

Op 15 maart is het eindelijk zo ver, Kroes mag zijn nieuwe functie officieel gaan bekleden. Niet veel dagen later komt er ook meer zekerheid over de toekomst van trainer Van 't Schip. Op de persconferentie voor het duel met PEC Zwolle geeft de trainer aan te stoppen aan het einde van het seizoen. Niet veel later treedt De Telegraaf naar buiten dat Van 't Schip terugkeert naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij moet de rol van Head of Coaching gaan bekleden en trainers uit de jeugdopleiding gaan begeleiden. Tevens wordt Ajax ook uitgeschakeld door Aston Villa in de Conference League. Na een 0-0 gelijkspel in Amsterdam wordt er met 4-0 verloren in Engeland.

2 april 2024

Na verschillende kleine brandjes barst de bom begin april weer in Amsterdam. Ajax meldt Kroes direct te schorsen uit zijn nieuwe functie. De algemeen directeur zou met voorkennis extra aandelen van de club Ajax hebben gekocht en dat is per wet verboden. Niet veel later laat Kroes ook van zich horen. In een verklaring op LinkedIn stelt hij: 'Het lijkt ons, nog steeds, veel verstandiger en in het belang van Ajax om gezamenlijk de kwestie in alle transparantie voor te leggen aan de Autoriteit Financiële Markten. De AFM kan dan onafhankelijk oordelen of ik al dan niet in strijd met de wet heb gehandeld en de zwaarte hiervan. Vanzelfsprekend zal ik daar de consequenties van dragen. De RvC kan daarna zelf nog bepalen welke volgende stappen zij in deze kwestie zou willen zetten. Dit heb ik zowel mondeling als op schrift aangegeven bij de RvC.'

Daarmee is er wederom een nieuw hoofdstuk aangebroken in een soap die niet lijkt te eindigen voor Ajax. Al meer dan twee jaar verkeert de club in sportieve en bestuurlijke crisis. Met de vijfde plaats in handen lijken de Amsterdammers zich ook nog op te moeten gaan maken voor de Europese play-offs aan het einde van het jaar. Daarmee kan Ajax voor het eerst sinds 2017/2018 kwalificatie voor een Europees toernooi mislopen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!