Nieuws

Deze straf hangt Alex Kroes mogelijk boven het hoofd na handelen met voorkennis

Deze straf hangt Alex Kroes mogelijk boven het hoofd na handelen met voorkennis

2 april - 10:40 Laatste update: 10:40

Dinsdagochtend werd bekend dat Ajax Alex Kroes schorst vanwege het handelen met voorkennis. De in maart begonnen directeur heeft Ajax-aandelen gekocht terwijl hij al op de hoogte was van zijn aanstelling. Welke straf kan Alex Kroes krijgen? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Alex Kroes zou 17.500 Ajax-aandelen hebben aangeschaft, terwijl hij op de hoogte was van zijn aanstaande directeurschap bij de Amsterdamse club. Voor de raad van commissarissen van dit reden genoeg om de directeur te schorsen en de wens uit te spreken om de samenwerking te beëindigen. Mogelijk is de schorsing niet de enige sanctie die Kroes krijgt na zijn handelen.  

Welke straf hangt Alex Kroes boven het hoofd?


Volgens de Nederlandse wet is het handelen met voorkennis verboden. Volgens artikel 5:56 van de Wet op het financieel toezicht (Wft) maakt het daarbij niet uit of het tot voordeel of verlies heeft geleid. De Wet op Economische Delicten bepaalt de uiteindelijke straf voor het handelen met voorkennis bij de aankoop van aandelen. De exacte straf is afhankelijk van de ernst van de zaak. Het kan gaan om hechtenis (gevangenisstraf), een geldboete of een taakstraf.

Waarom is handelen met voorkennis strafbaar?


De beurs heeft een belangrijke rol in de economie. Doordat bedrijven de winsten uit effectenhandel gebruiken om te investeren in het bedrijf. Om de beurs zo eerlijk mogelijk te laten verlopen heeft de overheid een verbod op handelen met voorkennis in het leven geroepen.  Bij een vermoeden van marktmisbruik of handel met voorkennis moet een onderneming melding maken bij Autoriteit Financiële markten (AFM).